Suzavcima i vodenim topovima protiv demonstranata

Objavljeno prije 6 mjeseci

Policija u Parizu koristi suzavac i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante, koji su se drugi vikend zaredom okupili da protestuju protiv povećanja poreza na gorivo i politike francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Do sukoba je došlo na Champs-Elyseesju uprkos sigurnosnom kordonu policije, koji je bio postavljen oko osjetljivih lokacija u centru glavnog grada Francuske.

Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se na Champs-Elyseesju, gdje su se susreli s policijskim kordonom koji je postavljen da spriječi njihov prolazak ka predsjedničkoj palati.

Napetost je porasla nakon prošlosedmičnih protesta na kojima se okupilo preko 250.000 ljudi širom Francuske, od Provanse do Normandije.

Za subotu je najavljen novi talas protesta, uključujući i onaj ispred Eiffelovog tornja u Parizu. Francuski ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner pozvao je na smirenost i obećao jake policijske mjere protiv neposlušnih masa.

Samo u Parizu danas je raspoređeno oko 3.000 pripadnika sigurnosnih snaga, naročito oko turističkih područja poput Champs-Elyseesja.

Dvije osobe su poginule, a na stotine ih je povrijeđeno u protestima prošle sedmice, što predstavlja veliki izazov za Macrona.

On brani odluku o povećanju poreza kao neophodnu kako bi se smanjila zavisnost Francuske od fosilnih goriva te obećava da će u utorak utvrditi nove planove koji će olakšati “energetske reforme”.