Svečana akademija u povodu 1. decembra – Dana OS BiH i 12. godišnjice formiranja OS BiH

Objavljeno prije 11 mjeseci

Svečanom akademijom i prijemom za državne i međunarodne zvaničnike i članove diplomatskog kora, predstavnike kulturnog, javnog i vjerskog života u BiH, te najviše zvaničnike odbrambenih struktura BiH, u Domu OS BiH u Sarajevu je 30. novembra 2017. godine obilježen 1. decembar – Dan Oružanih snaga BiH i 12. godišnjica formiranja Oružanih snaga BiH.

U svom obraćanju prisutnima, među kojima su, između ostalih, bili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariša Čolak, ministar Ismir Jusk i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini ambasador LarsGunnar Wigemark, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš podsjetila je na značajan napredak u brojnim oblastima koje su u nadležnosti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH postignut u ovoj godini.

Također, ministrica Pendeš je kazala da u narednom periodu očekuje “potrebnu podršku nadležnih struktura BiH, prvenstveno u pogledu osiguranja finansijskih sredstava za modernizaciju OS BiH, što će se u budućnosti ogledati u većem stepenu sigurnosti, ali i kvalitetnom odgovoru na sve zakonom definirane zadatke, a posebno ističem odgovaranje na prirodne katastrofe i nesreće, deminiranje, te uništavanje viškova naoružanja, municije i minskoeksplozivnih sredstava.”

Pored izvršavanja zakonskih zadataka i ciljeva u oblasti sigurnosti i odbrane, ministrica Pendeš je navela da očekuje i “dobru saradnju, podršku i puni angažman svih institucija BiH u ostvarivanju strateškog cilja BiH – pridruživanje EU i NATO-u, što je iskazano kroz niz dokumenata – Sigurnosnu politiku BiH, Odbrambenu politiku, Pravce i ciljeve vanjske politike koju je utvrdilo Predsjedništvo BiH, pa u konačnici i kroz Zakon o odbrani BiH.”

“Mi u Ministarstvu odbrane BiH, kao i do sada”, naglasila je ministrica Pendeš, “ostajemo opredijeljeni za istinske demokratske vrijednosti i usvojene evroatlantske principe, te duboko svjesni da nema alternative stalnoj spremnosti na reforme i prilagođavanje u traganju za kvalitetnim odgovorima na sve kompleksnije odbrambene izazove i rizike.”

Prigodan koncert upriličili su Vojni orkestar Oružanih snaga BiH sa simfonijskim orkestrima studenata muzičkih akademija iz Sarajeva i Banja Luke, pod dirigentskom palicom pukovnika Tomislava Sušca i prof. Ognjena Bomoštara.