Potpisan ugovor o realizaciji projekta “Plava voda” (FOTO)

Objavljeno prije 1 godina

U Travniku je danas održano svečano potpisivanje ugovora o podršci projektu “Plava voda”, čime se i definitivno kreće u realizaciju ovog projekta.

Zahvaljujući projektu “Plava voda” pitkom vodom snabdijevat će se stanovnici Travnika, Novog Travnika, Busovače, Zenice, ali vjerovatno i Viteza. Na današnjem potpisivanju nije prisustvovao načelnik Viteza, ali ovaj projekat kako je ranije izjavio Ernad Granić, direktor preduzeća Regionalni vodovod “Plava voda” iz Travnika, će se realizovati i sa i bez Viteza.

“Apsolutno svjestan da u Gradu Zenica nema ni sekunde redukcije vode, Grad Zenica ipak sa svim srcem ide u ovaj projekat jer moramo razmišljati za buduća vremena. Nećemo svoje građane da dovedemo u situaciju da grad ostane bez vode. Žao mi je što nema općine Vitez i svako ima svoje razmišljanje, ali smatram da trebamo gledati dugoročno, a ne samo svoj mandat”, izjavio je danas Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Tenderi za konsultantske usluge i izvođača radova za realizaciju projekta Regionalni sistem vodosnabdijevanja “Plava voda” trebalo bi da budu raspisani početkom 2018. godine.

Projekat Plava voda je procijenjen na oko 30 miliona eura i finansirat će se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB). Novac će biti iskorišten za izgradnju vodozahvatne građevine na izvorištu Plava voda, zajedno za hlornom stanicom u Travniku, zatim za izgradnju glavnog cjevovoda u dužini oko 33 km, od izvora u Travniku do glavnog rezervoara Putovići u Zenici, kao i za konsultantske usluge.

Predviđeno je da nabavka konsultantskih usluga započne u januaru ili februaru 2018, dok bi tender za izvođača radova mogao da bude raspisan u martu 2018. godine.