Tajanstveni dvorac star 3000 godina otkriven na dnu jezera (VIDEO)

Objavljeno prije 1 godina

Potopljeni gradovi i dvorci često su stvar legendi, no arheolozi su na dnu najvećeg turskog jezera sada otkrili pravi dvorac koji je bio izgubljen 3000 godina.

Vjeruje se da su spektakularne ruševine dio utvrde koju su pripadale Urartu civilizaciji koja je bila poznata i kao kraljevstvo Van, a svoj procvat je imala između 9. i 6. vijeka prije naše ere. Arheolozi sveučilišta Van Yüzüncü Yıl deset godina su pretraživali dno jezera da bi sada s timom ronioca otkrili odlično očuvane ruševine.

Tahsin Ceylan, koji je vodio istraživanje i snimanje, rekao je za agenciju Anadolu kako su im drugi ronioci i arheolozi, upoznati s jezerom, rekli da neće ništa otkriti. No, potraga je urodila plodom, te su otkrili kako se utvrda proteže na površini dugoj jedan kilometar, a iako su pod vodom bile vijekovima, vidljivi dijelovi zidova visoki su između 3 i 4 metra, prenosi Independent.

Ceylan je izjavio i kako je pravo čudo da su otkrili ovaj dvorac, te da će sada brojni arheolozi doći na nalazište kako bi istražili historiju dvorca i otkrili nove spoznaje o ovoj civilizaciji koja se protezala na dijelovima današnje Turske, Armenije i Irana. Dvorac je izgrađen u vrijeme kad je razina jezera bila drastično niža, a nova istraživanja pokušat će otkriti i koliko su duboko zidovi u naslagama na onome što je danas dno jezera.

U ovom su jezeru lani istraživači otkrili i ogromnu površinu stalagmita koja se proteže na četiri kvadratna kilometra.