10 C
Zenica
Četvrtak, Septembar 19, 2019

Ukupno podjela

Tokom jeseni konzumirajte više korjenastih plodova

Tokom jeseni konzumirajte više korjenastih plodova

Tokom jeseni konzumirajte više korjenastih plodova

Korjenasti plodovi su korisni za zdravlje na više načina, neki pomažu u otkljanjanju bakterija dok neki smanjuju tjelesnu težinu. Zbog toga se preporučuje njihovo konzumiranje u svako doba godine, a posebno u malo hladnijem periodu.
Crnu rotkvicu možete pripremiti kao sirup u borbi protiv kašlja ali je možete cijediti i u obični sok dok protiv prekomjerne težine možete piti sok od repe, peršuna i celera.

Cvekla je od 1961. godine priznata kao ljekovita biljka, a njeno crvenilo potječe od antocijana. On djeluje na suzbijanje tumora, tj smanjuje stanice tumora i pomaže tkivu da poprimi normalnu strukturu. Ona također može biti dobar lijek u borbi protiv leukemije. Doktori navode kako je cvekla odlično sredstvo u zaštiti od rendgenskog i radioaktivnog zračenja, te je lijek za posljedice tih zračenja.

Osim antocijana u njoj možemo pronaći i betain koji je dobar za regulaciju funkcije jetre i izlučivanja žuči. Cvekla pomaže tako što stvara otpornost na zarazne bolesti dišnih puteva, te se preporučuje za liječenje bolesti koje su praćene gubitkom minerala u kostima i zubima. Ona je također odličan lijek protiv anemije.

Crna rotkva se koristila čak i u periodu građenja piramida u Egiptu, a njene slike se nalaze i na zidovima piramida. Stari narodi su je koristili u borbi protiv kašlja i liječenju disajnih organa. Ona se također koristi u borbi protiv poremećaja crijevnog trakta.

Peršun se od srednjeg vijeka koristi kao ljekovita biljka a poslije je postao i jedan od začinskih biljaka u kuhinji. Ima jaka antiupalna svojstva te može smanjiti učestalost gripa, preglada, upala grla i pojavu artritisa, prenosi Klix.

Tokom jeseni konzumirajte više korjenastih plodova
Zenica
light rain
10 ° C
10 °
10 °
93 %
1kmh
75 %
čet
11 °
pet
14 °
sub
19 °
ned
24 °
pon
21 °
Tokom jeseni konzumirajte više korjenastih plodova

Posljednje objavljeno