15 C
Zenica
Utorak, 25 Februara, 2020

Ukupno podjela

Treća festivalska nagrada za predstavu „Pink Moon“

Treća festivalska nagrada za predstavu „Pink Moon“

Treća festivalska nagrada za predstavu „Pink Moon“

Nakon nedavno osvojenih nagrada na 6. festivalu glumca u Konjicu, Bosansko narodno pozorište Zenica nastavlja nizati festivalske nagrade i priznanja.

Na tek okončanim 38. pozorišnim igrama u Jajcu, zenička predstava „Pink Moon“ u režiji Saše Peševskog osvojila je nagradu za najbolji savremeni dramski tekst, čiji je laureat mladi sarajevski dramski pisac i dramaturg Dario Bevanda. Predstavu je za ovaj Festival selektovao Strajo Krsmanović, a nagradu je dodijelio Stručni žiri u sastavu predsjednica Hasija Borić-Stojić, te članice Ljubica Ostojić i Tina Laco.

Predstava „Pink Moon“ prethodno je nagrađena na 18. festivalu bh. drame sa dvije nagrade i to Nagradom Stručnog žirija za najbolji bosanskohercegovački dramski tekst i Nagradom Žirija novinara za najbolju predstavu u cjelini.

Kako ističe sam autor, „Pink Moon” je postapokaliptično-apokaliptična antiutopijska priča epskih proporcija, smještena unutar kafkijanskog sistema koji melje posljednje ostatke ljudskog roda. Žanrovski, to je postdramska rock-opera s elementima psihodeličnog westerna, piratske pustolovine, trash horrora, space opere i gomilom pop-kulturalnih referenci. Također, to je i hronika raspada prosječne patrijarhalne porodice kasnog socijalizma i društveno angažirana priča o generaciji u potrazi za alternativnim načinom života u postratnom tranzicijskom društvu.

Osim rediteljskog angažmana, Peševski je bio zadužen i za kostimografiju i idejno rješenje scenografije koju je realizirao zajedno sa scenografom Mensurom Begičevićem, a uloge u predstavi su povjerene glumcima Adisu Mehanoviću, Zlatanu Školjiću i Benjaminu Bajramoviću, kao i mladoj glumici Dini Mušanović.

U skladu sa općim repertoarskim smjernicama i programskom politikom, zenički je BNP i u sezoni na izmaku posebnu pažnju posvetio mladim bosanskohercegovačkim dramskim piscima i spisateljicama, producirajući predstave „Pink Moon“ i „Ljudožderka“ u režiji Lajle Kaikčije.

„Pink Moon”, iako je produciran prije samo nekoliko mjeseci, već je imao brojna gostovanja i festivalska učešća. Ova predstava je do sada izvedena pred publikom u Tuzli, Zenici, Vinkovcima, Sarajevu, Tešnju i Jajcu.

Treća festivalska nagrada za predstavu „Pink Moon“
Zenica
overcast clouds
15 ° C
15 °
15 °
47 %
7.7kmh
99 %
uto
9 °
sri
11 °
čet
3 °
pet
4 °
sub
6 °
Treća festivalska nagrada za predstavu „Pink Moon“

Posljednje objavljeno