U BiH “finansijski pismena” svega četvrtina stanovništva

Objavljeno prije 5 mjeseci

Građani Crne Gore su finansijski najpismeniji u regionu – tako makar tvrde analitičari portala HowMuch.net, koji su pravili globalno istraživanje u ovoj oblasti.

Prema istraživanju Global Financial Literacy Excellence centra, 48 odsto odraslih građana Crne Gore je finansijski pismeno, što je više od svih susjednih zemalja, ali i Slovenije, gdje taj postotak iznosi 44 odsto, koliko i u Hrvatskoj, prenio je portal Investitor.

U Srbiji je finansijski pismeno 38 odsto, u Bosni i Hercegovini 27 odsto, Kosovu 20 odsto, a u Albaniji svega 14 odsto.

Prema tim podacima, u Makedoniji je finansijski pismeno 21 odsto odraslog stanovništva.

“Šta je finansijska pismenost? Istraživanje Standard & Poor’sa o globalnoj finansijskoj pismenosti definiše se kao sposobnost da se razumiju osnovni finansijski instrumenti u donošenju odluka o štednji, investiranju i zaduživanju”, navodi HowMuch.net.

Istraživanjem je ispitanicima postavljeno niz pitanja iz finansijske pismenosti, a jedan od primjera je situacija u kojoj imate malo novca. Pitanje glasi: Da li je sigurnije novac dati u jedan posao ili investirati ga, ili je pak bolje da svoj novac uložite u više biznisa ili ga investirate? Odgovor se, kako se navodi, nameće sam po sebi svima koji su upoznati sa diverzifikacijom rizika.

Slijedi lista država sa najvećim procentom finansijski pismenog stanovništva među odraslima:

Danska: 71%
Norveška: 71%
Švedska: 71%
Kanada: 68%
Izrael: 68%
Velika Britanija: 67%
Njemačka: 66%
Holandija: 66%
Australia: 64%
Finska: 63%