11.7 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    U Finskoj će se prodavati hljeb od insekata

    U Finskoj će se prodavati hljeb od insekata

    Jedna od najvećih kompanija za proizvodnju hrane u Finskoj predstavila je novi proizvod – hljeb od insekata. Tako će se uskoro u finskoj moći kupiti hljeb od ineskata – kućnih cvrčaka.

    Markus Helstrom, šef odjeljenja za pekarske proizvode u firmi “Fazer”, izjavio je da jedna vekna sadrži oko 70 osušenih kućnih cvrčaka samljevenih i dodatih u brašno.

    Helstrom je rekao da cvrčci čine oko 3% težine ovog hljeba.

    “Finci su poznati po spremnosti da probaju nove stvari”, rekao je Helstrom i dodao da je “dobar ukus” bio jedan od glavnih kriterijuma za novi hljeb.

    Prema nedavnim istraživanjima sprovedenim u nordijskim zemljama, “Finci imaju najpozitivniji stav prema insektima” u gastronomiji, izjavio je Juhani Sibakov, šef odjeljenja za inovacije u Fazer Pekari.

    “Napravili smo hrskavo tijesto za poboljšanje ukusa”, naveo je on, dodajući da je rezultat bio “ukusan i hranljiv” i da je Fazer Sirkaleipa (finski naziv za Fazer Cvrčkov hljeb) “odličan izvor proteina, a insekti sadrže i dobre masne kiseline, kalcijum, gvožđe i vitamin B12”.

    “Čovječanstvu su potrebni novi i održivi izvori ishrane”, poručio je Sibakov, dok je Helstrom napomenuo da je finski zakon promijenjen 1. novembra kako bi se omogućila prodaja insekata kao hrane.

    Prva serija hljeba od cvrčaka naći će se sutra u prodaji u vodećim finskim gradovima.

    Iz kompanije su naveli da za sada nemaju dovoljno “cvrčak brašna” da obezbijede prodaju u cijeloj zemlji, ali je cilj da hljeb bude dostupan u 47 pekara u Finskoj u narednom ciklusu prodaje.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Jedna od najvećih kompanija za proizvodnju hrane u Finskoj predstavila je novi proizvod – hljeb od insekata. Tako će se uskoro u finskoj moći kupiti hljeb od ineskata – kućnih cvrčaka.

    Markus Helstrom, šef odjeljenja za pekarske proizvode u firmi “Fazer”, izjavio je da jedna vekna sadrži oko 70 osušenih kućnih cvrčaka samljevenih i dodatih u brašno.

    - Reklama -

    Helstrom je rekao da cvrčci čine oko 3% težine ovog hljeba.

    - Reklama -

    “Finci su poznati po spremnosti da probaju nove stvari”, rekao je Helstrom i dodao da je “dobar ukus” bio jedan od glavnih kriterijuma za novi hljeb.

    - Reklama -

    Prema nedavnim istraživanjima sprovedenim u nordijskim zemljama, “Finci imaju najpozitivniji stav prema insektima” u gastronomiji, izjavio je Juhani Sibakov, šef odjeljenja za inovacije u Fazer Pekari.

    “Napravili smo hrskavo tijesto za poboljšanje ukusa”, naveo je on, dodajući da je rezultat bio “ukusan i hranljiv” i da je Fazer Sirkaleipa (finski naziv za Fazer Cvrčkov hljeb) “odličan izvor proteina, a insekti sadrže i dobre masne kiseline, kalcijum, gvožđe i vitamin B12”.

    “Čovječanstvu su potrebni novi i održivi izvori ishrane”, poručio je Sibakov, dok je Helstrom napomenuo da je finski zakon promijenjen 1. novembra kako bi se omogućila prodaja insekata kao hrane.

    Prva serija hljeba od cvrčaka naći će se sutra u prodaji u vodećim finskim gradovima.

    Iz kompanije su naveli da za sada nemaju dovoljno “cvrčak brašna” da obezbijede prodaju u cijeloj zemlji, ali je cilj da hljeb bude dostupan u 47 pekara u Finskoj u narednom ciklusu prodaje.

    Zenica
    overcast clouds
    11.7 ° C
    11.7 °
    11.7 °
    39 %
    2.9kmh
    97 %
    pet
    12 °
    sub
    14 °
    ned
    4 °
    pon
    6 °
    uto
    5 °