U petak Međunarodni tamburaški susreti Zenica 2017.

Objavljeno prije 2 godine

U okviru 22. Međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće 2017.” narednog vikenda realizirati će se tri programa. Gradsko umjetničko društvo “Filigran” će u petak u velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta organizirati prve Međunarodne tamburaške susrete “Zenica 2017.”.

Prema riječima predsjednika GUD “Filigran” Meliha Karana, u programu će nastupiti “Bjelopoljski tamburaši” iz crnogorskog grada Bijelo polje, tamburaški sastav “Stare tambure” iz Žepča, “Mladi vareški tamburaši” iz Vareša, zenički tamburaški orkestar “Zlatne žice” i tamburaški orkestar KUD Željzara Zenica, a specijalni gost ovog programa je znameniti pjevač Andrija Štefanić.

Za subotu je planirano da se održi okrugli stol na temu “Tamburica, saz i šargija – naša baština” na kojem će izlaganja imati Kenan Hubanić iz Crne Gore, profesor Ljubinko Jović i Salih Čajdrić, a moderator će biti domaćin susreta Melih Karan.

Kao dopunski dio programa, u subotu uveče u Domu penzionera, predviđeno je večernje druženje pod nazivom “Poleti pjesmo put Sandžaka”, na kojem će nastupiti ansambl “Bjelopoljski tamburaši” i narodni ansambl GUD “Filigran” Zenica uz nekoliko gostiju.

Organizatori prvih Međunarodnih tamburaških susreta najavljuju da će naredne godine tokom ljetnog periodu pripremiti i višednevni festival tamburaških grupa, ansambala i orkestara