U ponedjeljak premijerna izvedba predstave za djecu “Ko smo mi i čime se bavimo?”

Objavljeno prije 12 mjeseci

Premijerna izvedba predstave “Ko smo mi i čime se bavimo?” autora Nijaza Mačka, u režiji i adaptaciji Miroljuba Mijatovića će se odigrati u ponedjeljak, 4. decembra na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u 12 sati. Predstava je nastala u korpodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Crvenog križa općine Zavidovići. Prvu premijernu izvedbu ova predstava je imala u Sarajevu, 27. novembra u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Sarajevo. Poslije zeničke premijerne izvedbe, ova predstava će biti izvedena i u Centru za kulturu Zavidovići, 6. decembra.

Na konferenciji za medije povodom premijerne izvedbe ove predstave su govorili: direktor Hazim Begagić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mensur Sinanović, predstavnik Crvenog križa/krsta BiH Hasan Topalović, autor teksta i sekretar Crvenog križa općine Zavidovići Nijaz Mačak, univerzitetski predavač Munira Serdarević-Šestić, glumac Adem Smailhodžić, i predstavnik Društva Crvenog križa/krsta BiH Hasan Topalović, polaznik Dječije, omladinske i lutkarke scene BNP-a Imran Đidić i saradnica za odnose s javnošću Merima Handanović.

Minstar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Mensur Sinanović je izrazio zadovoljstvo povodom realiziranja ovog značajnog projekta kojeg je podržano i od strane ovog ministartva. Sinanović je, također, iskazao zadovoljstvo zbog sudjelovanja u pozorišnoj edukaciji najmlađe publike, koja će zahvaljujući ovom projetu imati priliku da se upozna sa historijatom i značajem Crvenog križa/krsta.

Sekretar Crvenog križa općine Zavidovići i autor teksta Nijaz Mačak je na konferenciji za medije istakao da je prvobitna ideja teksta bila da opiše jedan radni dan sekretara Crvenog križa, te sve njegove obaveze i zadatke, te odgovornosti sa kojima se svakodnevno susreće.

Polaznik Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Imran Đidić je pojasnio kako u predstavi glumi naslovnu ulogu Henryja Dunanta, koji je osnivač Crvenog križa/krsta i koji je prema njegovom mišljenju jedan od najvećih heroja u historiji.

Autorski tim
Tekst: Nijaz Mačak
Adaptacija: Miroljub Mijatović
Režija: Miroljub Mijatović
Asistent reditelja: Ermina Nišić – Kurevija
Scenografija i kostimi: Mensur Begičević
Muzika i tekstovi songova: Elvir Škiljo & Abidin Čolaković

Producent: Hazim Begagić
Izvršni producent: Miroljub Mijatović
Inspicijent: Ermina Nišić – Kurevija

IGRAJU
Sven Zrnić, Uma Nizamić, Mak Nizamić, Nikolina Rosić, Adna Jašarević, Harun Milak, Lorena Palavra, Lejla Golub, Imran Džidić, Sajra Nemeljaković, Amina Salihović, Evhad Sivac, Arman Šatorović, Zaim Ibrahimović, Ajna Kadrić, Sara Subašić, Lea Zećević.

RIJEČ REDITELJA

Radeći projekte i predstave za djecu i mlade, stalno se vraćam Egziperijevom Malom princu i njegovim “uputama za lakše odrastanje”. Možda zbog replike “Odgovoran si za ono što pripitomiš”, kako kaže Lisica iz Malog princa i ovaj se citat vrti ko refren u svemu onome što za njih radim u teatru. Ako pravite predstave čiji su procesi zasnovani na edukaciji mladih koji u njima učestvuju, ne možete se samo izvući i nestati kad vaša predstava prođe premijeru. Odgovorni ste za te mlade ljude koji su vam u jednom trenutku svojih života povjerovali i uložili ljubav, vrijeme i trud u vašu produkciju. A sve naše produkcije, bez obzira na teme kojima se bave, imaju isti cilj: političko, društveno i umjetničko opismenjavanje mladih.

Odgovorni smo i za one koji gledaju takve predstave. Predstave odgojnog teatra su proces koji podrazumijeva upotrebu svih oblika interaktivnih pozorišnih odnosno dramskih postupaka kojima se pospješuje odgojno-obrazovni proces.

Predstavom San Henryja Dunanta, (predstavom o Crvenom križu, po motivima teksta Ko smo mi, čime se bavimo i koje su nam djelatnosti, autora Nijaza Mačka) nastojimo podsjetiti na Dunanteovu ličnost i njegove snove koji danas žive u osnovnim idejama, zadacima i konvencijama Crvenog križa.

Današnja organizacija je moderna i dio je vremena u kome živimo, za razliku od početne ideje koja je propagirala pomoć povrijeđenima i unesrećenima na bojnim poljima. Sada je Crveni križ krovna institucija koja pomaže svim stradalim u ratovima, ali i u miru, spajajući ratom ili nepogodama rastavljene porodice, čisteći stradala područja od nepogoda, pruža usluge edukacije iz oblasti Prve pomoći, afirmira volonterizam, pomaže osobama treće dobi, organizira dobrovoljno darivanje krvi, vrši edukaciju i skreće pažnju na neeksplodirana eksplozivna sredstva…

Crveni križ je institucija o kojoj nam se čini da sve znamo, dok ne zaronimo u more njihovih aktivnosti i ideja. Tek onda shvatimo da smo i našom predstavom tek malo zagrebali u to nepregledno polje.
Sretno nam učenje i shvatanje.

Miroljub Mijatović