U Zenici dogovorene buduće Vlade kantona, entiteta i države BiH?

Objavljeno prije 4 mjeseca

U Zenici je danas održan sastanak predsjednika četiri stranke koje su ostvarile zapažene rezultate na izborima koji su održani prije par dana u Bosni i Hercegovini.

Domaćin predsjednicima stranaka Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije, Stranke demokratske aktivnosti i Narod i pravda je bio aktuelni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

“S obzirom na činjenicu da su izbornim rezultatima u BiH zadovoljni isključivo pripadnici vladajućih struktura kojima ne odgovaraju nikakve promjene, a da je razočarenje građana ogromno, predstavnici stranaka Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije, Stranke demokratske aktivnosti i Narod i pravda odlučni su preuzeti odgovornost i povjerenje svojih glasača, te nastaviti zajedničkim snagama raditi na nužnim promjenama za ovu državu i njene građane”, istaknuto je na današnjem sastanku.

Dogovoren je zajednički nastup političkih subjekata u predstojećim procesima formiranja vlasti i to prvo na kantonalnom, federalnom i državnom nivou vlasti koji isključuje SDA i druge političke opcije koje žele zadržati dosadašnje stanje u zemlji.

“Zajednički nastup ovog bloka koji predstavlja oko 140.000 glasova na proteklim izborima u BiH podrazumjeva principe koji će štitit interese države, naroda i građana, te u tom smislu predstavnici političkih stranaka, koji su potpisinici, insistirat će na što bržem uspostavljanju vlasti na svim razinama sa kredibilnim, profesionalnim i stručnim ljudima”, navodi se u zajedničkoj izjavi.