Ukupno podjela

U Zenici održan međunarodni simpozij “Marx poslije Marxa”

U Zenici održan međunarodni simpozij “Marx poslije Marxa”

U organizaciji Udruženja za filozofiju i društveno-humanistička istraživanja “Eidos” u petak je održan međunarodni simpozij “Marx poslije Marxa: Dvije stotine godina od rođenja Karla Marxa”.

O Marxovoj filozofiji i njegovom teorijskom doprinosu naučnoj misli, čestim dijametralno suprotnim tumačenjima njegovih spisa, te značaju Marxovog opusa za savremeno doba, govorilo je devet predavača a oni su se u svojim izlaganjima kretali od Marxove filozofije i sociološke misli, preko ekonomske analiza ondašnjih društvenih odnosa, historije, etike i estetike, pa do značaja i utjecaja Marxovih ideja u dvadesetom stoljeću.

O Karlu Marxu su govorili Asim Mujkić (Sarajevo), Dževad Drino (Zenica), Spahija Kozlić (Zenica), Alisabri Šabani (Sarajevo), Miodrag Živanović (Banjaluka), Dženan Kulović (Zenica), Bernard Harbaš (Zenica), Anita Lunić (Split) i Aras Borić (Zenica), dok su, zbog nemogućnosti dolaska, svoje priloge organizacionom odboru dostavili Lino Veljak (Zagreb), Sreten Petrović (Beograd) i Željko Škuljević (Zenica).

Radovi sa ovog skupa će biti objavljeni u tematskom bloku časopisa “Eidos” do kraja godine.

Tokom simpozija promovirana je i prva knjiga u izdanju Uduženja “Eidos”, a radi se o knjizi Miodrga Živanovića “Traktat o izvjesnosti”.

O knjizi su govorili Spahija Kozlić, Bernard Harbaš, Aras Borić i autor.

Pripremu i realizaciju skupa su pomogli Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Vlada ZDK i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK i Muzej grada Zenice.

Zenica
clear sky
15 ° C
15 °
15 °
100 %
1kmh
0 %
uto
25 °
sri
25 °
čet
27 °
pet
29 °
sub
23 °

Posljednje objavljeno