U Zenici održana svečana akademija povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom (FOTO)

Objavljeno prije 11 mjeseci

U Zenici je jučer (4. decembar) održana svečana akademija i tom prilikom obilježen 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom bila je: „Transformacija prema održivom i fleksibilnom društvu za sve“. Prisutnim zvanicama se kroz različite performanse, prezentacije i obraćanja prikazalo kako žive osobe sa invaliditetom u našoj sredini i sa kojim preprekama se susreću.

Predstavljeni su problemi kada su u pitanju različite barijere. Bilo je govora o projektima u okviru kojih su snimljeni filmovi pod nazivom „Sjenke“ i „S ponosom naprijed“ kroz koje su prikazani pozitivni primjeri osoba sa invaliditetom koji uprkos problemima sa kojima se susreću nisu isključeni iz društva, ravnopravni su i bore se za svoje mjesto pod suncem. Također, predstavljen je rad Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom koja je prije nekoliko dana i zvanično osnovana na području ZDK.

Prisutnima su se obratili i gosti koji su ispred instutucija vlasti podržali aktivnosti nevladinog sektora kada je u pitanju populacija osoba sa invaliditetom i obećali podršku i pomoć u budućnosti. Pored uobičajnih problema sa kojima se susreće ova populacija, posebna pažnja se skrenula na problem zapošljavanja ali i nedostatka senzibiliteta društva u cjelini.

Današnji skup je poslao izuzetno važnu poruku društvu u nadi da se o problemima, preprekama i svijetlim primjerima pripadnika populacije osoba sa invaliditetom neće govoriti samo uoči 3. decembra i nekoliko dana poslije nego da će osobe sa invaliditetom zaista postati ravnopravni članovi društva te da će se angažirati u društvenim tokovima u skladu sa njihovim mogućnostima.