Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica obilježava Evropsku sedmicu prevencije karcinoma grlića maternice

Objavljeno prije 2 godine

Od strane Evropske asocijacije za borbu protiv cervikalnog karcinoma – European Cervical Cancer Association (ECCA) pokrenuta je inicijativa za Evropsku sedmicu prevencije karcinoma grlića maternice još 2007. godine i od tada se obilježava u posljednoj sedmici mjeseca januara svake godine.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), karcinom grlića maternice drugi je najčešći karcinom kod žena mlađih od 45 godina i treći vodeći uzrok smrti žena, nakon raka dojke i pluća.

Kako je za Radio Zenit izjavila Elma Kuduzović, dr. med., srećom stadij koji prethodi karcinomu grlića maternice se lako liječi.

“Ovaj karcinom nastaje u donjem dijelu maternice i započinje kada se neke čelije grlića promijene i krenu da se razmnožavaju na nekontrolisan način. Potrebno je više godina da se promijenjene čelije vrata maternice iz početnog stadija razviju u karnicom grliča maternice”.

Zbog neredovnih ginekoloških pregleda, neadekvatne terapije i zanemarivanja svog tijela i zdravlja, ova maligna bolest bilježi značajnu stopu smrtnosti.

“Sve žene u dobi od 20. do 65. godine trebale bi da idu na redovne ginekološke preglede, jednom godišnje. U slučaju da dvije godine zaredom PAPA test bude uredan, sljedeći pregled bi se trebao raditi onda svake tri godine”, izjavila je dr. Kuduzović.

Postoji oko 100 tipova HPV-a, od čega su najopasniji za nastanak karcinoma najonkogeniji tipovi 16 i 18.

Simptomi karcinoma grlića maternice su rijetki i nespecifični, to može biti krvarenje nakon spolnog odnosa, bol tokom spolnog odnosa, krvav vaginalni iscjedak, te bol u genitalnom području.

“Ženama je obezbijeđen besplatan skrining program tokom cijele godine u Dispanzeru za žene, koji se nalazi na prvom spratu Poliklinike. Ovo je test koji je bezbolan, efikasan i brzo otkriva eventualna oboljenja”, izjavila je dr. Kuduzović.

U srijedu, 25. januara, u Multiplexu Ekran Zenica od 19 sati Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica organizuje interaktivno predavanje “Značaj-prevencija-liječenje”, a predavači su prof. dr. sci. Kenan Drljević, specijalista ginekologije i akušerstva, i doc. dr. sci. med. prim Alma Mektić – Abazović, subspecijalista, medikalni onkolog.

U petak, 27. januara, u shoping centru Džananović u 13 sati će biti postavljen i zdravstveno-promotivni štand na kojem ćete biti u prilici se dodatno informisati o karcinomu grlića maternice.

Moto ove kampanje je “Izaberi život, pobijedi stid uradi PAPA test”.

Prevencija karcinoma grlića maternice:
Poboljšana lična higijena
Izbjegavanje čestog mijenjanja seksualnog partnera
Primjena kondoma
Redovni ginekološki pregledi
Redovne citološke kontrole
Prevencija i liječenje povećanog vaginalnog iscjedka
Energično liječenje svih cervikalnih lezija