16 C
Zenica
Nedjelja, Juni 16, 2019

Ukupno podjela

U Zenici umjerena zagađenost zraka

U Zenici umjerena zagađenost zraka

U Sarajevu, Kaknju, Zenici i Goraždu jutros su uglavnom izmjerene umjerene vrijednosti prašine PM10.

Očekuje se trend porasta vrijednosti polutanata u zraku i u narednom periodu. Moguća su i prekoračenja praga uzbune za sumpor dioksid koji iznosi 500 ug/m3 u jednom satu na mjernim stanicama u Zenici.

Trend visokih koncentracija zagađujućih materija u zraku jučer je zadržan na pojedinim mjernim mjestima u Federaciji BiH.

Koncentracije prašine PM 2.5 i PM10 su u Goraždu bile su iznad propisane dnevne vrijednosti i jučer su iznosile 64 ug/m3 ali su u poređenju s drugim gradovima u kojima se vrše mjerenja bile relativno niske.

U Sarajevu jučer prekoračeni dnevni prosjeci koncentracija lebdećih četica PM10 na tri mjerna mjesta. Vrijednosti su se kretale između 35ug/m3 na Otoci do 107 ug/m3 u Ilijašu. U odnosu na prethodne dane imali smo trend pada vrijednosti na svim mjernim stanicama u Sarajevu. Jutros je situacija bolja i vrijednosti u 08.00 sati su se kretale od 16 ug/m3 na Bjelavama do 82 ug/m3 u Ilijašu. U toku dana se očekuje ponovni rast vrijednosti na svim stanicama.

U Zenici dnevne vrijednosti sumpordioksida prekoračene na dvije mjerne stanice i iznosile su 148 ug/m3 na mjernoj stanici Brist i 136 ug/m3 na Tetovu. Vrijednosti prašine prekoračene su samo na mjernos tanici Brist 76 ug/m3. U toku današnjeg dana očekuje se rast vrijednosti sumpor dioksida i prašine na svim mjernim stanicama u Zenici.

U Živinicama je nastavljen trend prekoračenja dnevnih vrijednosti sumprodioksida, jučer 155 ug/m3. Taj trend prekoračenja sumpor dioksida u Živinicama je prisuatan već duže vrijeme u kontinuitetu. Na ostalim mjernim mjestima u tuzlanskom kantonu nije bilo prekoračenja dozvoljenih vrijednosti.

Opšti geografski i meteorološki uslovi u zapadnoj Bosni i posebno u Hercegovini (njenom najvećem dijelu) su takvi da se ne očekuju značajna ili dugotrajana narušavanja kvaliteta zraka, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Zenica
clear sky
16 ° C
16 °
16 °
93 %
0.5kmh
0 %
ned
28 °
pon
19 °
uto
20 °
sri
25 °
čet
26 °

Posljednje objavljeno