U zeničkim vrtićima pokrenut projekat rane prevencije deformiteta stopala kod djece

Objavljeno prije 11 mjeseci

U cilju prevencije i podizanja svijesti kod roditelja, OrtoZe d.o.o. Zenica u saradnji sa JU Predskolski odgoj i obrazovanje Zenica započeli su realizaciju projekta „Rana prevencija deformiteta stopala kod djece i uzročno-posljedična veza deformiteta stopala i skolioze u kasnijoj fazi razvoja“.

Predavanje na ovu temu održao je specijalista ortopedije i traumatologije Prim. Dr. Nedžad Šabić, gdje se prisutnim roditeljima skrenula pažnja o važnosti rane prevencije deformiteta stopala kod djece, te posljedicama ukoliko se pomenuti deformiteti ne tretiraju pravovremeno.

Realizacija samog projekta je planirana u dvije faze, gdje su se u prvoj fazi organizovali besplatni pregledi djece u vrtićima Pčelica, Radost i Dunja. Pregled je vršen od strane ljubaznog osoblja ortopedske kuće „OrtoZe“ koristeći savremenu metodu uzmanja otisaka stopala putem digitalne platforme E-med, koja preciznim mjerenjem raspodjele pritiska na stopalu omogućava da se uoče deformiteti razvoja stopala u najranijim fazama.

Pored navedenog bitno je naglasiti da ortopedska kuća OrtoZe d.o.o. Zenica u saradnji sa JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica aktivno radi na podizanju svijesti kod roditelja o prevenciji i ranom dijagnosticiranju deformiteta stopala kao osnovi za zdrav i pravilan razvoj kompletnog lokomotronog sistema kod djece.