14 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Umjerena konzumacija kafe smanjuje rizik od razvoja raka jetre

    Umjerena konzumacija kafe smanjuje rizik od razvoja raka jetre

    Umjerena konzumacija kafe smanjuje rizik od razvoja raka jetre, pokazala je britanska studija.

    Naučnici sa Univerziteta u Edinburghu i Univerziteta u Southamptonu proučavali su medicinske podatke gotovo pola miliona zdravih ljudi i zaključili da “ispijanje bilo koje vrste kafe smanjuje rizik od razvoja hroničnih bolesti jetre”.

    Oliver Kennedy, glavni autor studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu BioMedCentral, kazao je da bi kafa mogla biti “potencijalno sredstvo prevencije hronične bolesti jetre”.

    U osoba koje su umjereno konzumirale kafu uočen je 20 posto manji rizik od razvoja masne jetre i 49 posto manji rizik od smrti od neke hronične bolesti jetre u usporedbi s ljudima koji nisu pili kafu.

    No naučnici ističu da je i u ovom slučaju ključ u umjerenosti.

    Istraživanje Kennedyjeva tima upućuje na najveću korist za jetru kada pojedinac dnevno konzumira tri do četiri šoljice kafe.

    Do tog su zaključka došli proučavajući desetljećima pohranjivane medicinske podatke ljudi s poznatim navikama o konzumaciji ili nekonzumaciji kafe koje su usporedili s razvojem hroničnih bolesti jetre.

    Radi se o podacima iz britanske Biobanke, “opsežne biomedicinske baze podataka i važnog izvora zdravstvenih podataka o pola miliona britanskih korisnika”.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Umjerena konzumacija kafe smanjuje rizik od razvoja raka jetre, pokazala je britanska studija.

    Naučnici sa Univerziteta u Edinburghu i Univerziteta u Southamptonu proučavali su medicinske podatke gotovo pola miliona zdravih ljudi i zaključili da “ispijanje bilo koje vrste kafe smanjuje rizik od razvoja hroničnih bolesti jetre”.

    - Reklama -

    Oliver Kennedy, glavni autor studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu BioMedCentral, kazao je da bi kafa mogla biti “potencijalno sredstvo prevencije hronične bolesti jetre”.

    - Reklama -

    U osoba koje su umjereno konzumirale kafu uočen je 20 posto manji rizik od razvoja masne jetre i 49 posto manji rizik od smrti od neke hronične bolesti jetre u usporedbi s ljudima koji nisu pili kafu.

    - Reklama -

    No naučnici ističu da je i u ovom slučaju ključ u umjerenosti.

    Istraživanje Kennedyjeva tima upućuje na najveću korist za jetru kada pojedinac dnevno konzumira tri do četiri šoljice kafe.

    Do tog su zaključka došli proučavajući desetljećima pohranjivane medicinske podatke ljudi s poznatim navikama o konzumaciji ili nekonzumaciji kafe koje su usporedili s razvojem hroničnih bolesti jetre.

    Radi se o podacima iz britanske Biobanke, “opsežne biomedicinske baze podataka i važnog izvora zdravstvenih podataka o pola miliona britanskih korisnika”.

    Zenica
    broken clouds
    14 ° C
    14 °
    14 °
    55 %
    1.6kmh
    81 %
    čet
    14 °
    pet
    17 °
    sub
    19 °
    ned
    23 °
    pon
    25 °