UN poziva na solidarnost i suzbijanje nasilja nad ženama

Objavljeno prije 5 mjeseci

Šefovi agencija UN-a, UNFPA, UNDP, Unicef i UN vumen pozvali su, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, na solidarnost sa preživjelim žrtvama i njihovim pristalicama, te braniocima prava žena koji rade na sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i djevojčicama.

Agencije UN-a ističu da je više od trećine žena širom svijeta u nekoj fazi svog života doživjelo fizičko ili seksualno nasilje, te da je njihova dužnost ne samo da se sa njima solidarišu već intenziviraju nastojanja s ciljem pronalaska rješenja i mjera da bi ono bilo zaustavljeno.

U zajedničkoj izjavi agencije UN-a napominju da ova globalan pošast ima štetan uticaj po živote i zdravlje žena i djevojčica.

Istraživanja ukazuju na to da bi trošak nasilja nad ženama godišnje mogao iznositi oko dva odsto globalnog bruto domaćeg proizvoda, što je jednako iznosu od 1,5 triliona dolara, navode čelnici UN-ovih agencija.

Oni napominju da je protekla godina bila odlična u smislu podizanja svijesti po pitanju nivoa i razmjera različitih oblika nasilja nanesenog ženama i djevojčicama.

U zajedničkoj izjavi se napominje da porodica UN-a neumorno radi s partnerima da bi ojačala zakonske okvire i institucije, poboljšala usluge za preživjele žrtve i da bi se bavila osnovnim uzrocima nasilja, osporavanjem društvenih normi i ponašanja, te rješavanjem pitanja opsežnih rodnih nejednakosti.

Šefovi agencija UN-a naglašavaju da suzbijanje nasilja nad ženama i djevojčicama nije samo puko kratkoročno nastojanje već da zahtijeva koordinirane i kontinuirane napore svih.

“Dokazivanje da su ti napori urodili plodom je najbolje priznanje žrtvama i njihovim pristalicama, kao i borcima za prava žena koje danas slavimo”, navodi se u zajedničkoj izjavi šefova UN-ovih agencija.