Uoči 1. Zeničkog noćnog cenera Dukat fit atleta i poznati maratonac Alija Imamović savjetuje trkače

Objavljeno prije 9 mjeseci

Sve je spremno za “1. Zenički noćni cener”, prvu noćnu utrku koja će se u subotu održati u Zenici. Pet stotina takmičara, većinom Zeničana, ali i učesnika iz drugih dijelova BiH te iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Turske, imat će zadatak da 10 kilometara istrči za 90 minuta. Nakon starta na Trgu Alija Izetbegović planiranog u 20 sati, trčat će se dva i po kruga, a kružna staza provest će trkače kroz najljepše dijelove grada pored rijeke Bosne, kroz centar i Kamberovića polje.

Podršku rekrativcima iz velikog broja zemalja koji su prijavili učešće na ovoj utrci, na poziv organizatora, odlučio je pružiti i uspješni mladi bh. atletičar, Dukat fit atleta, Alija Imamović, koji iza sebe ima značajan broj pretrčanih kilometara na utrkama, polumaratonima i maratonima širom BiH i regiona, kao i značajn broj osvojenih nagrada. Aktivno se bavi atletikom od 2012. godine, od 2013. član je Atletske reprezentacije BiH. Na 1. Zenički noćni cener dolazi kako bi podržao ovaj grad u jačanju sportskog imidža i kulture trčanja.

“Svako od nas ima svoje izazove. Za mene koji trčim polumaratone i maratone 10 km nije puno. Naravno, onima koji tek počinju trčati i 10 km je izazov, ali potrebno je imati volju i usuditi se, dati sve od sebe i rezultati neće izostati. Svakako, za one koji nisu u top formi, preporuka je da mogu trčati i sporije, malo šetati, ali nakon prolaska kroz cilj, sigurno će se svi, bez obzira na tempo, osjećati posebno”, poručio je Alija Imamović, uz napomenu da lagani trening mogu uraditi u jutarnjim satima te da vode računa o dovoljnoj hidrataciji organizma kao i o kvalitetnoj obnovi energije nakon utrke.

Trku, na koju su dobrodošli svi koji imaju 14+, rekreativci, ali i oni kojima je trčanje profesija, organizuje Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „Vedro“ iz Zenice u sklopu svoje posebne sekcije „Zenica trči“, a prijatelj ovog sportskog eventa koji za cilj ima promociju zdravih životnih navika bit će Dukat. Tako sve trkače nakon noćnog izazova od 10K očekuje okrepljenje u vidu protenskog napitka Dukat fit, koji brzo vraća izgubljenu energiju, dok je za obnovu energije mališana, koji svoje trkače sposobnosti okušaju u Dječijoj utrci, planiranoj u 19 sati, osigurana dovoljna količina Dukat čokoladnog mlijeka.