12 C
Zenica
Ponedjeljak, August 19, 2019

Ukupno podjela

VAR večeras prvi put u povijesti Lige prvaka

VAR večeras prvi put u povijesti Lige prvaka

Večeras nakon dvomjesečne pauze na rasporedu su prve utakmice osmine finala Lige prvaka.

Derbi večeri odigrat će se od 21 sat na Old Traffordu gdje će Manchester United ugostiti Paris Saint-Germain, dok će u istom terminu Roma na svom Olimpicu dočekati Porto.

Ove dvije utakmice Lige prvaka ostat će upamćene kao prve u povijesti na kojima se koristio VAR.

Nakon što je prošao test na Svjetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji, UEFA je odlučila implementirati VAR i u ovogodišnju nokaut fazu Lige prvaka.

Ipak, u nekim detaljima njegovo korištenje razlikovat će se od onoga sa SP-a.

Veća pozornost prema opasnoj igri

Sistem je prvenstveno namijenjen zaštiti nogometa, a VAR sudac će intervenisati kada budu postojali dokazi o nasilnom ponašanju igrača na terenu. Za taj čin igrač koji je u tom slučaju inicijator dobit će isključujući crveni karton.

Češće korištenje VAR monitora

VAR služi samo kao preporuka glavnom arbitru, koji uvijek mora donijeti konačnu odluku. To će značiti i češće korištenje monitora smještenog između dvije klupe na kojem će glavni sudac moći pogledati ponovnu snimku nekog događaja ili incidenta.

Veća transparentnost na televiziji

UEFA želi televizijsku publiku učiniti svjesnom onime što se događa tijekom VAR pregleda. Reprize koje će sudac vidjeti kroz VAR monitor postavljen između dvije momčadske klupe također će se emitirati na televiziji.

Tako se publici želi pružiti maksimalna količina informacija. Grafike će se također koristiti na zaslonima stadiona gdje je to moguće.

VAR timovi uključivat će isključivo iskusne osobe

UEFA je odredila da svaki stadion mora osiguravati VAR sobu/prostoriju za VAR suce. Glavni VAR sudac bit će iz iste zemlje kao i glavni sudac na terenu, ako liga te zemlje koristi VAR tehnologiju u svom domaćem prvenstvu.

U VAR sobi će biti pomoćnik, dva video operatera i voditelj kontrole kvalitete suđenja.

Igrači koji budu zatražili upotrebu VAR-a dobit će žuti karton

Identično kao i za one igrače koji gestikuliraju mahanjem kartona, tako će i oni koji budu zatražili korištenje VAR-a biti sankcionirani javnom opomenom.

VAR će dodavati vrijeme

UEFA je izradila studiju koja pokazuje da je lopta u igri prosječno 61 minutu i osam sekundi na utakmicama Lige prvaka. Suci su dobili uputu da koriste VAR i dodaju sve izgubljeno vrijeme na kraju utakmice.

VAR će biti u funkciji dok svi igrači ne napuste teren

Ako se incident dogodi van travnjaka, ili u tunelu, u tom slučaju VAR ima moć dojaviti glavnom sucu koji onda na temelju ponovljene snimke i dojave može igraču dodijeliti retrospektivni crveni karton.

Rasizam neće biti toleriran

Borba protiv rasizma na stadionima poprimila je jednu novu, važniju dimenziju u svjetlu nedavnih događaja diljem kontinenta, a VAR-u će biti dopušteno obavijestiti suca o rasističkim gestama ili komentarima, ili ako dođe do provokativnih proslava pogodaka.

Igranje rukom je razjašnjeno

UEFA je prepoznala da je igranje rukom jedno od spornijih pitanja moderne igre. Uz pomoć VAR-a, sucima je dana uputa da se namjerno igranje rukom ili neprirodan položaj ruke prilikom udarca u dio tijela smatra kršenjem pravila.

Zenica
clear sky
12 ° C
12 °
12 °
93 %
1kmh
0 %
pon
29 °
uto
30 °
sri
28 °
čet
26 °
pet
23 °

Posljednje objavljeno