Večeras uzvratni susret baraža Italija – Švedska

Objavljeno prije 1 godina

Talijanski izbornik Gianpiero Ventura izostavio je tri igrača uoči uzvrata playoffa sa Švedskom (ponedjeljak, 20.45), kada azzurri hvataju 0:1 iz Stockholma. Interov D'Ambrosio promatrat će utakmicu s tribina zbog neuklapanja u formaciju koju će Ventura koristiti, a Zaza i Spinazzola propustit će utakmicu zbog lakših ozljeda. Verratti ne može nastupiti u uzvratu zbog žutih kartona.

Kako bi “zakrpao” rupu koja je nastala suspenzijom Verrattija, izbornik je pozvao igrača koji nikada nije igrao za Italiju u natjecateljskoj utakmici. Radi se o zadnjem veznom Napolija Jorginhu. U formaciji 3-5-2 imat će ulogu poveznice između obrane i veznog reda, odnosno napada. Po mnogima, Jorginho je potez očajnika, dok ostali smatraju da je trebao biti pozvan već odavno. Kako je Verratti suspendiran, a De Rossi muku muči s godinama, Jorginho će u presudnoj utakmici za SP preuzeti ključeve Italije. To će svakako biti presudna utakmica i za Jorginha i njegovu budućnost u dresu talijanske reprezentacije.

Jorginho je rođen u Brazilu, a kako je za Italiju nastupio samo u dvije prijateljske utakmice, još uvijek ima pravo birati reprezentaciju. Nastupom protiv Švedske u ponedjeljak Jorginho više neće imati pravo izbora te će biti “osuđen” na Italiju. Svakako odluka na kojoj će Ventura biti zahvalan.

Prije nekoliko mjeseci sam Ventura objasnio je zašto Jorginho ne dobiva poziv za reprezentaciju:

“Najbolji je kreator igre u Seriji A , ali problem je što u formaciji 4-2-4 nemam tu ulogu, tako da ga nema smisla zvati. Formacija koju je Conte koristio (3-5-2, nap. a.) stvar je prošlosti.”

Prošlost koja je vrlo brzo postala sadašnjost. U formaciji 3-5-2 ponovno neće biti mjesta za najplemenitijeg igrača Italije Insignea. Talijanska “desetka” će ponovno utakmicu gledati s klupe. No i dalje ima nade za njega jer se čini kako Ventura vraća 3-5-2 formaciju samo za utakmicu sa Švedskom, ali bi možda najbolje bilo prebacivanje na 4-3-3 formaciju u kojoj bi se našlo mjesta za sve.

To je formacija koju Ventura ne voli, iako bi mu omogućila da postavi najbolje igrače koji većinom i igraju u toj formaciji u svojim klubovima. Ventura je sluga sustava kojim igra, a glavni dokaz tome je kada je Insigne u prvoj utakmici sa Švedskom ušao umjesto Verrattija na poziciju srednjeg veznog. Odluka kojoj su se čudili čak i njegovi suigrači.

Insigneu će na klupi društvo praviti i El Shaarawy koji unatoč sjajnoj formi u dresu Rome neće naći mjesto u početnih 11 Italije. Pogađate, ponovno zbog formacije koju će Ventura koristiti i samo je još jedna u nizu žrtvi taktike talijanskog izbornika.