VIDEO+FOTO: ArcelorMittal Zenica dobio Integralnu okolinsku dozvolu za narednih 5 godina

Objavljeno prije 2 godine

U kompaniji ArcelorMittal Zenica danas je održan sastanak na kojem je zvanično uručena Integralna okolinska dozvola ovoj kompaniji.

Sastanku su prisustvovali Edita Đapo, ministrica Federalnog ministarstva za okoliš i turizam, Fahrudin Brkić, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK, Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, Lutz Bandusch, generalni direktor ArcelorMittal poslovne jedinice Istok, te drugi gosti. Domaćini su bili predstavnici ArcelorMittala Zenica, na čelu sa generalnim direktorom Biju Nairom.

Mnistrica Federalnog ministarstva za okoliš i turizam je kazala kako se ovim dokumentom pokušava smanjiti zagađenost, te samim tim omogućiti bolja sredina življenja za građane.

“Zajedno s lokalnim zajednicama i nevladinim organizacijama radili smo skupa na izradi ovog dokumenta koji kompaniji ArcelorMittal daje smjernice na koji način će raditi na poboljšanju kvalitete zraka u ovom gradu. Mislim da smo danas došli do dobrog dokumenta, te koristim priliku da se zahvalim svima koji su doprinijeli sklapanju ovog dokumenta, a posebno veliko hvala Eko Forumu Zenica koji je na profesionalan način pristupio ovome da zajedno donesemo dokumenat koji će, prije svega, biti u interesu građana”, istakla je Đapo.

Svečanosti je prisustvovao i Lutz Bandusch, generalni direktor ArcelorMittal poslovne jedinice Istok, koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je evidentan napredak ArcelorMittala Zenica.

“Drago nam je što smo dobili ovo zvanično odobrenje za naš operativni status i priznanje za značajne investicione programe koji su u toku. Želim da se zahvalim ministrici za današnje uručenje dozvole. Ogromna i vidljiva poboljšanja u zaštiti životne sredine su već postignuta zahvaljujući projektima koje smo implementirali, a daljnji napredak će se dešavati s nastavkom naših aktivnosti na ovom planu, što podrazumijeva nova, izuzetno velika investiciona ulaganja Kompanije u okolišne projekte”, izjavio je Biju Nair, generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica.

Integralna okolinska dozvola uručena je direktoru kompanije ArcelorMittal Zenica Biju Nairu od strane Edite Đapo, ministrice Federalnog ministarstva za okoliš i turizam.

Sa proizvodnim aktivnostima u Zenici, u Federaciji, i u Prijedoru, u Republici Srpskoj, ArcelorMittal je vodeći pokretač privrede u regiji. Ove dvije kompanije zajedno zapošljavaju 3,150 ljudi i još 10,000 indirektno, preko više od 600 dobavljača. Od 2004. ArcelorMittal je u Bosnu i Hercegovinu uložio više od 190 miliona Eura od kojih je preko 50 miliona Eura uloženo u projekte za zaštitu okoliša a 3 miliona Eura u projekte razvoja lokalne zajednice.

Pogledajte uručenje Integralne okolinske dozvole kompaniji ArcelorMittal Zenica.

Posted by RADIO ZENIT on 12. travnja 2017