VIDEO+FOTO: Završna faza radova na sanaciji fasade Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Objavljeno prije 2 godine

Radovi na sanaciji fasade na zgradi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica započeli su tokom mjeseca decembra prošle godine. No, zbog povremeno izuzetno loših vremenskih uvjeta i ekstremno niskih temperatura tokom januara, radovi su djelimično prolongirani, a njihovo okončanje se očekuje tokom mjeseca aprila.

Nakon završetka prve faze rada na rekonstrukciji zgrade Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, plan je da se nastavi sa narednom fazom sanacije dijela ravnog krova i zamjene staklenih fasadnih ploha velike površine koje su usljed olujnog nevremena uništene početkom prošle godine, što podrazumijeva i radove na unutrašnjem moleraju, kao i preuređenje prostora gornjeg foajea i njegovu prilagodbu za funkciju profesionalnog galerijskog prostora.

Važno je podsjetiti da je zgrada Bosanskog narodnog pozorišta Zenica zvanično useljena 07. maja 1978. godine i tada je bila najveća pozorišna zgrada na prostorima Jugoslavije. Zbog svog prepoznatljivog izgleda i multifunkcionalnih rješenja predstavljala je najbolje i višestruko nagrađeno arhitektonsko rješenje u Jugoslaviji. I danas je to posljednja namjenski građena pozorišna zgrada u BiH. Od dana useljenja, tekući radovi na rekonstrukciji objekta prvi su u historiji ove zgrade. Iz zeničkog Pozorišta se nadaju da će njihova pozorišna zgrada svoj četdeseti rođendan dočekati potpuno obnovljena, sa novim sjajem i nekadašnjim reprezentativnim izgledom.

Radovi na rekonstrukciji zgrade Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se realiziraju zahvaljujući podršci Gradske uprave Grada Zenice, ali se u upravi Pozorišta nadaju da neće izostati ni podrška šire društvene zajednice, kako bi najreprezentativniji objekat moderne arhitekture iz druge polovine prošlog stoljeća dostojanstveno dočekao svoj četrdeseti rođendan.

Projekat zgrade Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je djelo dvojice arhitekata, akademika Jahiela Fincija i profesora Zlatka Ugljena. Oni su 1979. godine za ovaj projekat dobili dvije prestižne nagrade: godišnju nagradu za najbolje arhitektonsko ostvarenje u BiH i godišnju nagradu za najbolje arhitektonsko ostvarenje u Jugoslaviji.

Završna faza radova na sanaciji fasade Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Posted by RADIO ZENIT on 20. April 2017

Više na: https://www.zenit.ba/videofoto-zavrsna-faza-radova-na-sanaciji-fasade-bosanskog-narodnog-pozorista-zenica/

Posted by RADIO ZENIT on 20. April 2017