Višestruko nagrađena predstava BNP-a Zenica “Drang nach Westen” u HNK Mostar

Objavljeno prije 2 godine

Predstava „Drang nach Westen (Prodor na Zapad)“, u režiji Lajle Kaikčije, u petak, 21. aprila u 20 sati gostuje na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, čime se nastavlja uspješna saradnja ove dvije bh. teatarske kuće.

Ova je predstava na 33. regionalnim Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom po odluci Stručnog žirija osvojila nagrade za najbolji dramski tekst, za najbolju režiju, za najbolju muziku, scenografiju, kao i „Zlatnu statuu“ za najbolju predstavu u cjelini te „Srebrnu statuu“ Festivala za najbolju predstavu u cjelini prema odluci Žirija publike.

Riječ je o pozorišnoj priči koja snažno oslikava odraz vremena u kojem živimo. Kroz sudbinu jedne prosječne zeničke porodice predstavljena je sva složenost ozbiljne problematike masovnih odlazaka iz zemlje, ali i drame onih koji ostaju. Ova predstava je svojevrsno svjedočanstvo sadašnjeg trenutka neizvjesnosti i nesigurnosti, a dramski tekst koji je nastajao i razvijao se u procesu rada na predstavi zasigurno može predstavljati vrijedan historijski materijal budućim generacijama.

Glumački ansambl predstave čine Izudin Bajrović, gostujući glumac i prvak Drame Narodnog pozorišta Sarajevo, te glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Saša Handžić, Uranela Agić-Burina, Lana Delić i Enes Salković.