16 C
Zenica
Nedjelja, Juni 16, 2019

Ukupno podjela

Vlast želi oporezivati i prodaju ličnih stvari na internetu

Vlast želi oporezivati i prodaju ličnih stvari na internetu

Tvrdnja Porezne uprave (PU) FBiH da su svi građani koji primaju novac iz inozemstva putem svojih PayPal računa dužni državi platiti deset posto poreza, protuzakonita je barem u jednom svom dijelu.

Zarađuju za život

Javnim pozivom PUFBiH obuhvaćene su i osobe koje prodaju svoje lične stvari putem međunarodnih trgovačkih platformi poput eBaya. No, Zakon o dohotku FBiH članom 5. definira prihode koji se ne mogu smatrati dohotkom i kao takvi ne mogu biti oporezovani.

Tačka sedam ovog člana glasi da se dohotkom ne smatraju “prihodi od prodaje imovine koja je korištena u lične svrhe”.

S druge strane, veliki broj građana BiH za život zarađuje upravo prodajom svoje lične imovine na internetu. Radi se o velikom broju raznih kolekcionara koji prodaju dijelove svoje kolekcije.

Među njima je i kolekcionar iz Sarajeva Dinhat Fijuljanin, koji za “Avaz” kaže da za život zarađuje prodajom dijelova svoje kolekcije na međunarodnoj trgovačkoj platformi eBay.

“Bio sam u Poreznoj upravi i kazali su mi da im je moje podatke dostavila banka. Kazali su mi da mi ne bismo trebali plaćati porez, ali da su trenutno svi stavljeni u isti koš i da se poziv odnosi na sve kategorije. U isti koš strpali su i ljude koji rade putem interneta, novac iz dijaspore i nas koji preživljavamo prodajom ličnih stvari na internetu”, pojasnio je Fijuljanin.

Takva naredba

Dodao je da će zbog takvih odredbi ispaštati nedužni ljudi, ali i da su u Poreznoj upravi kazali da je takva bila naredba.

“Banka je bez mog znanja dostavila moje lične podatke, a sve zbog toga što ja prodajem filateliju i numizmatiku na internetu. Savjetovao sam se sa svojim advokatom, koji mi je kazao da se na te stvari ne treba plaćati porez, jer se radi o ličnim stvarima na koje je već jednom plaćen porez”, istakao je Fijuljanin.

Prema njegovim riječima, mnogo je slučajeva kao što je njegov.

“Mnogo je nezaposlenih ljudi, kao što sam ja, koji za život zarađuju upravo na ovaj način. Na birou sam već oko 23 godine”, istakao je Fijuljanin.

Duspara: Nebulozna odluka PUFBiH

Među nepravedno pogođenim odlukom Porezne uprave FBiH je i nezaposleni magistar kriminalistike iz Sarajeva Alen Duspara.

“Bavim se prodajom ličnih stvari na eBayu, to su većinom značke, gramofonske ploče, knjige i stvari vezane uz Olimpijadu u Sarajevu. Bio sam u Poreznoj upravi i pokušavao sam to njima objasniti, ali su mi samo rekli da će tamo nekome prenijeti i da su dobili moje podatke od banke”, pojasnio je Duspara.

Dodao je da je ovakva odluka PUFBiH nebulozna, jer žele oporezivati sve novčane transakcije putem PayPala.

“A dešava se situacija da ste vi nešto kupili, nije vam se svidjelo i proizvod ste vratili, a trgovac vam uplatio vaš novac na PayPal. Prema logici Porezne uprave FBiH, i to treba oporezovati kao dohodak iz inozemstva”, kazao je Duspara.

IzvorAvaz.ba
Zenica
clear sky
16 ° C
16 °
16 °
93 %
0.5kmh
0 %
ned
28 °
pon
19 °
uto
20 °
sri
25 °
čet
26 °

Posljednje objavljeno