Vučić stigao u zvaničnu posjetu Hrvatskoj

Objavljeno prije 1 godina

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u dvodnevnu službenu posjetu Republici Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečani doček priređen je u Uredu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, nakon čega će uslijediti susret dvoje predsjednika i bilateralni sastanak službenih delegacija Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Vučićeva posjeta glavnom gradu Hrvatske praćena je visokim mjerama sigurnosti. Ulice kojima je prošla kolona sa srbijanskim predsjednikom, koji je prethodno avionom doputovao na Međunarodni aerodrom “Franjo Tuđman”, bile su u potpunosti blokirane za saobraćaj.

Od jutros na jarbolima duž ulica kojima prolazi Vučićeva kolona istaknute su zastave Srbije, a cijelu posjetu obezbjeđuje veliki broj policajaca.

Tokom dana Grabar-Kitarović i Vučić obratit će se učesnicima Hrvatsko-srpskog gospodarskog foruma u Hrvatskoj gospodarskoj komori te posjetiti Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku gdje će se susresti s mladima. Is

Predsjednik Republike Srbije susrest će se s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

Drugog dana posjete Vučić će posjetiti općinu Gvozd, naselje Vrginmost te prisustvovati skupštini Srpskog narodnog vijeća u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski”.

Vučić je uoči posjete izjavio da će teme njegove posjete u Zagrebu biti pitanje nestalih, granični prelazi i odnos prema Srbima u Hrvatskoj, ali i Hrvatima u Srbiji, kao i ekonomska saradnja dvije zemlje.