14 C
Zenica
Ponedjeljak, August 26, 2019

Ukupno podjela

Zagrebački doktori uspješno razdvojili sijamske bliznakinje

Zagrebački doktori uspješno razdvojili sijamske bliznakinje

Doktori sa zagrebačkog Rebra uspješno su razdvojili sijamske bliznakinje nakon što ih je 14 doktora operisalo punih 15 sati, objavio je u utorak “Jutarnji list”.

Valentina i Kristina rođene su spojene donjim dijelom grudnog koša i zajednička su im bila jetra i crijeva.

Njihovo razdvajanje bilo je jedan od najkomplikovanijih medicinskih zahvata, drugi takav poznat u historiji. U samo dva mjeseca od operacije djevojčice su udvostručile težinu i sjajno napreduju.

Odmah nakon rođenja bebe su iz porodilišta u KB-u Sveti Duh prevezene u KBC Zagreb gdje je počela lavovska borba za njihov život i priprema za, dosad u Hrvatskoj neviđene i komplikovane, operacije za koju se unaprijed znalo da će biti neizvjesna do kraja.

Roditelji Marija i Petar Tambolaš strepili su nad svojim bliznakinjama gotovo danonoćno. Doktori u Zavodu za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu pokušavali su “popraviti” sve ono što im je bio problem jer su rođene u 33. sedmici, navodi “Jutarnji list”.

“Uz to što su bebe bile spojene, problem je bio i to što su rođene prerano, ali i činjenica da su imale neizbalansiranu cirkulaciju”, rekla je za “Jutarnji” načelnica Zavoda Ruža Grizelj.

Uz brojne probleme koje su djevojčice imale, takav slučaj, dodala je Grizelj, rijetko je opisan i u literaturi. Bilježi se, na primjer, samo 16 odsto blizanaca spojenih crijevima, a Kristini i Valentini bila je spojena i jetra odnosno cirkulacija.

“Riječ je o drugom slučaju u svijetu da su blizanci spojeni i jetrom i crijevima. U ovom prvom slučaju preživio je samo jedan blizanac, a naše su djevojčice obje žive, uprkos činjenici da je jedna bila cirkulacijski kompromitovana, a druga preopterećena. Riječ je o blizanačkom transfuzijskom sindromu koji nastaje nakon poroda kod sijamskih blizanaca”, rekla je dr. Grizelj za “Jutarnji list”.

Zenica
scattered clouds
14 ° C
14 °
14 °
100 %
1kmh
40 %
pon
25 °
uto
28 °
sri
28 °
čet
28 °
pet
26 °

Posljednje objavljeno