16 C
Zenica
Ponedjeljak, Juni 17, 2019

Ukupno podjela

Zajednička konferencija šest stranaka o formiranju vlasti u ZDK (VIDEO)

Zajednička konferencija šest stranaka o formiranju vlasti u ZDK (VIDEO)

U prostorijama SDP Zenica održana je zajednička konferencija za novinare na kojoj je potpisan sporazum između SDP-a, DF-a (Nezavisni blok sa partnerima Snaga centra, Hrvatska stranka prava i Prva stranka), SBB, A-SDA i Naša stranka.

Sporazum je trebala da potpiše i Stranka za BiH, međutim oni su neposredno prije zvaničnog potpisivanja odlučili da ne prisustvuju ovom činu.

Kako je kazao Senaid Begić, predsjednik KO SDP BiH, javnost će biti blagovremeno obaviještena o nastavku pregovora i razlozima zbog kojih predstavnici Stranke za BiH danas nisu prisustvovali potpisivanju ovog sporazuma.

“Želim da izrazim zadovoljstvo sa ovim što smo uradili danas. Činom ovog potpisivanja smo poslali jasnu poruku da želimo da učinimo prosperitetnijim Zeničko-dobojski kanton. Čeka nas veliki posao u narednom periodu i u ovaj proces ulazimo korak po korak. Novi sastanak ovih stranaka će biti u ponedjeljak kada ćemo se dogovarati o nastavku našeg djelovanja”, istakao je Begić.

Alma Kratina, predsjednica KO Demokratske fronte (DF), je istakla kako ovim potpisom stranke šalju jasnu poruku građanima.

“Ovim činom potpisivanja dajemo do znanja da želimo promijeniti politiku ponašanja. Trudit ćemo se da jasno prezentiramo našim građanima sve aktivnosti naših dogovora i odlučivanja. Mislim da smo se fokusirali na ono najvažnije i vjerujem da će i građani to prepoznati u narednom periodu”, kazala je Kratina.

Predstavnik Nezavisnog bloka Nusret Imamović je poručio da će se maksimalno truditi da sve ono što su građanima obećali da to i ispune.

Sanja Renić, predsjednica KO Naše stranke, je kazala kako je ovo historijski momenat za Zeničko-dobojski kanton.

“Naša stranka je učestvovala u izradi principa danas potpisanog dokumenta. Mi smo ovdje preuzeli ulogu da budemo neki kolektivni faktor transparentnog rada. Veoma smo ponosni što smo danas ovdje i što smo potpisali ovakav jedan sporazum. Mislim da je ovo danas jedan historijski momenat i mislim da samo ovako zajedno možemo i da tako samo BiH pobjeđuje”, poručila je Renić.

Glavni pregovarač SBB-a Meldina Ugarak je kazala kako su u ovoj stranci svjesni da građani moraju intenzivnije biti obaviještavani o svim aktivnostima u ZDK-u.

“Borit ćemo se da pojedinci koji su svojim neradom doveli pojedine institucije u loše stanje da za to odgovaraju. Ne možemo dozvoliti da ti isti vode politiku i dalje. Ovim zajedničkim potpisom šaljemo jasnu poruku našim građanima da ćemo se boriti za transparentno i javno informisanje građana o svim aktivnostima potpisnica ovog sporazuma”, istakla je Ugarak.

Kasim Alić, ispred A-SDA, je poručio da je ovim potpisom napravljen korak u ostvarivanju svega onog zacrtanog u predizbornoj kampanji ove stranke.

“Danas smo potpisali zajedničke principe i aktivnosti u kojima su i programi naše stranke, a koje smo obećali da ćemo ispuniti”, kazao je Alić.

Nakon Tuzlanskog kantona, Zeničko-dobojski će možda biti drugi kanton u Federaciji koji će formirati skupštinsku većinu bez nacionalnih stranaka, dok se takva odluka, prema najavama u medijima, očekuje i u Kantonu Sarajevo.

.

U nastavku pogledajte kompletnu press konferenciju.

Press NB, SDP, SBB, DF, NS, A-SDA, SzaBiH

Objavljuje RADIO ZENIT u Četvrtak, 8. studenoga 2018.

Zenica
broken clouds
16 ° C
16 °
16 °
87 %
1kmh
75 %
pon
20 °
uto
22 °
sri
25 °
čet
26 °
pet
28 °

Posljednje objavljeno