-4.2 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Zenica
    broken clouds
    -4.2 ° C
    -4 °
    -4.4 °
    100 %
    2.1kmh
    75 %
    sub
    -2 °
    ned
    0 °
    pon
    -0 °
    uto
    3 °
    sri
    3 °
    Zašto hljeb i tjestenina debljaju?

    Zašto hljeb i tjestenina debljaju?

    Zašto hljeb i tjestenina debljaju?

    Ugljikohidrati su prehrambene tvari koje imaju veliku vrijednost u svakodnevnoj, pravilnoj prehrani, a njihova osnovna uloga u organizmu je energetska, no ljudi se često, posebno zimi kad ‘nabace’ par kilograma, pitaju koliko i zašto ustvari deblja hrana bogata ugljikohidratima kao što su nezaobilazni hljeb i slatkiši.

    Ugljikohidrati, inače sastavljeni od ugljika i vode su izvor energije koja se pohranjuje u glikogenu (u mišićima i jetri) iz kojeg se lako oslobađa i daje organizmu dovoljno energije kod svih tjelesnih napora, te kod svih tjelesnih aktivnosti i održavanja važnih tjelesnih funkcija kao što su rad srca, disanje i drugi hemijski procesi u organizmu.

    Čak 50 posto energije u organizmu potječe od ugljikohidrata, a 25 posto od masti i 25 posto energije od bjelančevina.

    Ugljikohidrati štede bjelančevine i masti, pa dok ih ljudi unose u dovoljnim količinama (minimalno 50-100 g dnevno) bjelančevine i masti će biti pošteđene razgradnje i upotrebe u energetske svrhe.

    To znači da ako želite smanjiti masu masnog tkiva, tj. smršavjeti, prvo morate potrošiti postojeće zalihe energije koje imate u organizmu pojačanom tjelesnom aktivnošću te naravno manjim unosom kalorija, jer tako će jedino organizam crpiti energiju iz postojećih masnih naslaga u organizmu.

    Osobe koje provode Atkinsonovu dijetu (mesnu dijetu) baziranu na proteinima mršave upravo tako što tijelo troši zalihe glikogena iz jetre.

    No, stručnjaci ipak preporučuju uravnoteženu prehranu koja sadrži i određenu količinu ugljikohidrata koji trebaju sačinjavati od 55-65% dnevnog enrgetskog unosa.

    Ljudima koji žele smršavjeti, ali i onima koji žele zdravo živjeti, preporučuje se smanjen unos bijelog rafiniranog šećera i umjetnih sladila, a povećan unos cjelovitih žitarica, mahunarki i sjemenki, tzv. zdravih ugljikohidrata.

    Ugljikohidrati su prehrambene tvari koje imaju veliku vrijednost u svakodnevnoj, pravilnoj prehrani, a njihova osnovna uloga u organizmu je energetska, no ljudi se često, posebno zimi kad ‘nabace’ par kilograma, pitaju koliko i zašto ustvari deblja hrana bogata ugljikohidratima kao što su nezaobilazni hljeb i slatkiši.

    Ugljikohidrati, inače sastavljeni od ugljika i vode su izvor energije koja se pohranjuje u glikogenu (u mišićima i jetri) iz kojeg se lako oslobađa i daje organizmu dovoljno energije kod svih tjelesnih napora, te kod svih tjelesnih aktivnosti i održavanja važnih tjelesnih funkcija kao što su rad srca, disanje i drugi hemijski procesi u organizmu.

    Čak 50 posto energije u organizmu potječe od ugljikohidrata, a 25 posto od masti i 25 posto energije od bjelančevina.

    Ugljikohidrati štede bjelančevine i masti, pa dok ih ljudi unose u dovoljnim količinama (minimalno 50-100 g dnevno) bjelančevine i masti će biti pošteđene razgradnje i upotrebe u energetske svrhe.

    To znači da ako želite smanjiti masu masnog tkiva, tj. smršavjeti, prvo morate potrošiti postojeće zalihe energije koje imate u organizmu pojačanom tjelesnom aktivnošću te naravno manjim unosom kalorija, jer tako će jedino organizam crpiti energiju iz postojećih masnih naslaga u organizmu.

    Osobe koje provode Atkinsonovu dijetu (mesnu dijetu) baziranu na proteinima mršave upravo tako što tijelo troši zalihe glikogena iz jetre.

    No, stručnjaci ipak preporučuju uravnoteženu prehranu koja sadrži i određenu količinu ugljikohidrata koji trebaju sačinjavati od 55-65% dnevnog enrgetskog unosa.

    Ljudima koji žele smršavjeti, ali i onima koji žele zdravo živjeti, preporučuje se smanjen unos bijelog rafiniranog šećera i umjetnih sladila, a povećan unos cjelovitih žitarica, mahunarki i sjemenki, tzv. zdravih ugljikohidrata.

    Zašto hljeb i tjestenina debljaju?

    Posljednje objavljeno