29 C
Zenica
Četvrtak, 9 Jula, 2020
Zašto hljeb i tjestenina debljaju?

Ukupno podjela

Zašto hljeb i tjestenina debljaju?

Zašto hljeb i tjestenina debljaju?

Zašto hljeb i tjestenina debljaju?

Ugljikohidrati su prehrambene tvari koje imaju veliku vrijednost u svakodnevnoj, pravilnoj prehrani, a njihova osnovna uloga u organizmu je energetska, no ljudi se često, posebno zimi kad ‘nabace’ par kilograma, pitaju koliko i zašto ustvari deblja hrana bogata ugljikohidratima kao što su nezaobilazni hljeb i slatkiši.

Ugljikohidrati, inače sastavljeni od ugljika i vode su izvor energije koja se pohranjuje u glikogenu (u mišićima i jetri) iz kojeg se lako oslobađa i daje organizmu dovoljno energije kod svih tjelesnih napora, te kod svih tjelesnih aktivnosti i održavanja važnih tjelesnih funkcija kao što su rad srca, disanje i drugi hemijski procesi u organizmu.

Čak 50 posto energije u organizmu potječe od ugljikohidrata, a 25 posto od masti i 25 posto energije od bjelančevina.

Ugljikohidrati štede bjelančevine i masti, pa dok ih ljudi unose u dovoljnim količinama (minimalno 50-100 g dnevno) bjelančevine i masti će biti pošteđene razgradnje i upotrebe u energetske svrhe.

To znači da ako želite smanjiti masu masnog tkiva, tj. smršavjeti, prvo morate potrošiti postojeće zalihe energije koje imate u organizmu pojačanom tjelesnom aktivnošću te naravno manjim unosom kalorija, jer tako će jedino organizam crpiti energiju iz postojećih masnih naslaga u organizmu.

Osobe koje provode Atkinsonovu dijetu (mesnu dijetu) baziranu na proteinima mršave upravo tako što tijelo troši zalihe glikogena iz jetre.

No, stručnjaci ipak preporučuju uravnoteženu prehranu koja sadrži i određenu količinu ugljikohidrata koji trebaju sačinjavati od 55-65% dnevnog enrgetskog unosa.

Ljudima koji žele smršavjeti, ali i onima koji žele zdravo živjeti, preporučuje se smanjen unos bijelog rafiniranog šećera i umjetnih sladila, a povećan unos cjelovitih žitarica, mahunarki i sjemenki, tzv. zdravih ugljikohidrata.

Ugljikohidrati su prehrambene tvari koje imaju veliku vrijednost u svakodnevnoj, pravilnoj prehrani, a njihova osnovna uloga u organizmu je energetska, no ljudi se često, posebno zimi kad ‘nabace’ par kilograma, pitaju koliko i zašto ustvari deblja hrana bogata ugljikohidratima kao što su nezaobilazni hljeb i slatkiši.

Ugljikohidrati, inače sastavljeni od ugljika i vode su izvor energije koja se pohranjuje u glikogenu (u mišićima i jetri) iz kojeg se lako oslobađa i daje organizmu dovoljno energije kod svih tjelesnih napora, te kod svih tjelesnih aktivnosti i održavanja važnih tjelesnih funkcija kao što su rad srca, disanje i drugi hemijski procesi u organizmu.

Čak 50 posto energije u organizmu potječe od ugljikohidrata, a 25 posto od masti i 25 posto energije od bjelančevina.

Ugljikohidrati štede bjelančevine i masti, pa dok ih ljudi unose u dovoljnim količinama (minimalno 50-100 g dnevno) bjelančevine i masti će biti pošteđene razgradnje i upotrebe u energetske svrhe.

To znači da ako želite smanjiti masu masnog tkiva, tj. smršavjeti, prvo morate potrošiti postojeće zalihe energije koje imate u organizmu pojačanom tjelesnom aktivnošću te naravno manjim unosom kalorija, jer tako će jedino organizam crpiti energiju iz postojećih masnih naslaga u organizmu.

Osobe koje provode Atkinsonovu dijetu (mesnu dijetu) baziranu na proteinima mršave upravo tako što tijelo troši zalihe glikogena iz jetre.

No, stručnjaci ipak preporučuju uravnoteženu prehranu koja sadrži i određenu količinu ugljikohidrata koji trebaju sačinjavati od 55-65% dnevnog enrgetskog unosa.

Ljudima koji žele smršavjeti, ali i onima koji žele zdravo živjeti, preporučuje se smanjen unos bijelog rafiniranog šećera i umjetnih sladila, a povećan unos cjelovitih žitarica, mahunarki i sjemenki, tzv. zdravih ugljikohidrata.

Zašto hljeb i tjestenina debljaju?
Zenica
clear sky
29 ° C
29 °
29 °
37 %
2.6kmh
0 %
čet
25 °
pet
32 °
sub
31 °
ned
20 °
pon
21 °
Zašto hljeb i tjestenina debljaju?

Posljednje objavljeno