Završena peta runda pregovora o Siriji

Objavljeno prije 2 godine

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija (UN) za Siriju Staffan de Mistura je saopćio da je danas završena peta runda mirovnih pregovora o Siriji, naglasivši da su posljednji pregovori u Ženevi bili svojevrsna priprema za političku tranziciju u Siriju, javlja Anadolu Agency (AA).

Posljednjeg dana pete runde pregovora u Ženevi, koji su počeli 22. marta, de Mistura je održao odvojene sastanke s delegacijama sirijskog režima i opozicije.

De Mistura je nakon sastanaka na konferenciji za medije izjavio da su pregovori protekli u pozitivnoj i konstruktivnoj atmosferi.

“Uprkos ozbiljnim poteškoćama na terenu, niko se nije povukao s ovih pregovora. Za prethodnu rundu sam rekao da voz spremno čeka na stanici. Sad mogu kazati da je voz krenuo sa stanice. Polako, ali napreduje”, kazao je De Mistura.

Dodao je kako su strane spremne i za šestu rundu mirovnih pregovora, napominjući kako će u pauzi do narednih razgovora imati priliku da detaljnije razmotre pitanja prijelazne vlasti, ustava, izbora i borbe protiv terorizma.