16 C
Zenica
Nedjelja, Juni 16, 2019

Ukupno podjela

Zbog niskih temperatura moguća poledica na putevima u BiH

Zbog niskih temperatura moguća poledica na putevima u BiH

Kolovoz je mjestimično vlažan, a zbog niskih temperatura moguća je poledica.

Iz Bosanskohercegovačkog automoto kluba (BIHAMK), poseban oprez savjetuju na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Ugaženog snijega na kolovozu ima na planinskim prevojima. Izdvajaju putne pravce. Sarajevo-Rogatica, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Vlasenica – Han Pijesak, Bugojno – Novi Travnik, Prozor – Gornji Vakuf/Uskoplje, Trnovo – Foča, Gacko – Tjentište, Livno – Mrkonjić Grad i Kolo – Tomislavgrad – Šuica. 

Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 tone.

Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje.

Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima. Prilikom zaustavljanja zbog postavljanja lanaca ili drugog problema, iz BIHAMK-a apeluju da ne zaboravite postaviti sigurnosni trokut.

Apeluju i na vozače da voze maksimalno oprezno, da na put ne kreću bez zimske opreme, te da posebnu pažnju posvete pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu (gdje trotoari nisu očišćeni).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prelazu Bosanski Novi – Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj.

Zenica
clear sky
16 ° C
16 °
16 °
93 %
0.5kmh
0 %
ned
28 °
pon
19 °
uto
20 °
sri
25 °
čet
26 °

Posljednje objavljeno