Zenica opet bez grijanja: Kvar i na drugom kotlu

Objavljeno prije 11 mjeseci

U pogonu Energetika kompanije ArcelorMittal Zenica u srijedu je došlo do kvara na kotlu broj 2, nakon čega je distribucija toplotne energije premoštena na kotao broj 1 i time krenula reducirano zagrijavanje.

Kako su tada istakli iz ove kompanije, očekivao se popravak ovog kotla u naredna dva do tri dana, a obzirom da je danas subota i treći dan kako je reducirana isporuka, mnogi su očekivali tople radijatore i normalizaciju stanja. Desilo se suprotno. Otkazao je i kotao broj 1 koji je isporučivao oko 35 MW toplotne energije. Kako su istakli iz ove kompanije, očekuju da bi popravak kotla broj 2 trebao biti završen u narednih par sati, pa bi i krenulo opet postepeno zagrijavanje, a normalizacija tokom noći.

Interesantno je i da se kvar na kotlu broj 2 desio na isti dan kao prošle godine, a trenutno su hladni radijatori i to u prvom danu nove zimske sezone kada je Zenicu pokrio i snježni prekrivač.

Zeničani će se, kako sada stvari stoje, morati strpiti još ovu i sljedeću sezonu, jer bi od 2019/2020 godine trebala biti u funkciji nova kotlovska postrojenja na plin, kada se očekuje rješavanje dugogodišnjeg problema.