30 C
Zenica
Četvrtak, August 22, 2019

Ukupno podjela

Zeničani se oprostili od profesora Željka Škuljevića (FOTO)

Zeničani se oprostili od profesora Željka Škuljevića (FOTO)

Na Metalurško- tehnološkom fakultetu u Zenici održana je komemoracija prof. dr. sc. Željku Škuljeviću, koji je u ponedjeljak preminuo nakon teške bolesti.

O profesoru Škuljeviću govorio je prof. dr. sc. Spahija Kozlić.

“Profesor Škuljević je jednom u razgovoru predložio da pročitam dvije knjige. Razgovori sa uglednim profesorom su nastavljeni poslije toga. To je bio razlog da se i ja opredijelim upravo za filozofiju. Željko Škuljević je svakako jedan od prvih zeničkih filozofa. Druženje s profesorom Škuljevićem je trajalo sve do neki dan. Poslije rata Skuljević mi je bio dugo mentor. Bavio se filozofijom na jedan odgovoran način. U posljednjim mjesecima profesor Škuljević se družio sa svojim knjigama. Takav je inače bio profesor Škuljević. Pisao je i još jednu knjigu koju nažalost nije uspio završiti. Njegovu knjigu će posthumno objaviti Udruženje Eidos”, istakao je Kozlić.

Doc. dr. Alica Arnaut je također obratila prisutnima.

“Uvijek se radovao uspjesima svojih kolega i hvala mu na tome. Studenti su se na njegovim predavanjima osjećali kao u pozorištu. On je njima bio uzor, prijatelj i osoba koja voli život, profesor kojeg se ne bi postidili ni veliki Univerziteti. Odlazio je i vraćao se nekoliko puta, sve do ovog zadnjeg puta. Sretno vam bilo dragi profesore.”

Damir Kukić, rektor prof.dr sc. fakulteta Univerziteta u Zenici, kazao je kako čitava akademska zajednica u BiH treba odati počast za njegov trud i njegova dijela koja je ostavio iza sebe.

“Poštovali su ga svi koji su ga znali. Često smo ga zvali ‘General’ ili ‘Skulj’. Treba naglasiti da je objavio sedam književnih djela, dvije knjige eseja i trinaest knjiga iz područja filozofije, veći broj tekstova i studija iz područja povijesti filozofije, raznih filozofskih disciplina i domaće filozofske baštine, te filozofije književnosti i ‘poetozofije’ u mnogim časopisima u Bosni i Hercegovinih, Srbiji i Hrvatskoj”, istakao je Kukić.

Inače, prof. dr. sc. Željko Škuljević rođen  je 28. augusta 1953. godine u Zenici. 

Diplomirao je sociologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, magistrirao filozofiju znanosti u Zagrebu, a doktorirao čistu filozofiju u Sarajevu 1991. tezom posvećenom filozofiji Branislava Petronijevića.

Bio je redovni profesor na katedri za filozofiju i sociologiju na Univerzitetu u Zenici, a u periodu od 2005. – 2007. godine obavljao je funkciju prorektora za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Zenici.

Pored nabrojanih dijela bio je i član Društva pisaca Bosne i Hercegovine, Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 i Hrvatskog filozofskog društva. Osnivač je i urednik zaklade “Hijatus”, suosnivač Udruženja za filozofiju i društveno-humanistička istraživanja Eidos, potom jedan od osnivača Pedagoške akademije u Zenici, koja je kasnije prerasla u Pedagoški, odnosno Filozofski fakultet.

Bitno je napomenuti da je bio i dobitnik Nagrade Grada Zenice.

Zenica
scattered clouds
30 ° C
30 °
30 °
40 %
2.6kmh
40 %
čet
28 °
pet
24 °
sub
27 °
ned
26 °
pon
27 °

Posljednje objavljeno