Inicijatorica osnivanja zeničke Opće biblioteke i danas živa i redovan čitalac knjiga

Objavljeno prije 11 mjeseci

Da knjiga nije izgubila svoju vrijednost, uprkos novim medijima i dostupnosti besplatnih elektronskih izdanja, pokazuje priča iz Zenice.

Gospođa Beta – kako od milja zovu Elizabetu Trlin – najstarija je članica Opće bibliteke u Zenici i na neki način je zaslužna za osnivanje ove ustanove. Pedesetih godina prošlog vijeka radila je tada u općinskoj upravi i, iako poslom nije bila vezana za kulturu, pokrenula je priču o osnivanju biblioteke.

Ovih dana, njenog 95. rođendana sjetili su se uposlenici zeničke Opće biblioteke.

Knjiga je Elizabetinoj porodici porodici uvijek bila posebno važna. Tako je i danas. Čitanje je, kaže Betin sin Dubravko, koji je odnedavno i sam penzioner, održava.

Drugujući sa knjigom Elizabeta Trlin se družila i s uposlenicima Biblioteke, koji beskrajno cijene njenu odanost. Bili su sa njom i kada su obilježavali 60 godina postojanja ove ustanove, čiju člansku kartu ima i danas.

“Ukoliko postoji neko ko vodi cijeli život brigu o biblioteci o knjigama, o ljudima, ko ima ljubav prema knjizi i ljudima – zašto da i mi znakom pažnje ne uzvratimo”, kazao je Midhat Kasap, direktor JU Gradska biblioteka Zenica.

Ova lijepa i nesvakidašnja priča vraća nadu da, uprkos teškom vremenu u kojem živimo, prave vrijednosti ne gube na važnosti, kao ni davno izrečena mudrost da je knjiga čovjeku najbolji prijatelj.