Zenička Gospođa ministarka otvara Mostarsku lisku

Objavljeno prije 2 godine

Ovogodišnji 14. međunarodni festival komedije „Mostarska liska“ održat će se od 22. do 29. aprila u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar.

Predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Gospođa ministarka“, u režiji Slađane Kilibarde, u subotu, 22. aprila u 20 sati otvara Takmičarski program ovogodišnje „Mostarske liske“ koja se realizira se pod motom „Smijehom do slobode“.

Riječ je o čuvenoj Nušićevoj komediji, koja smjelo govori o utjecaju politike na društvo, konstantnoj smjeni vlasti i pojedincima koji zloupotrebljavljavaju politički položaj za vlastite prizemne interese, kojima se prikazuje stvarno stanje društva.

U ovoj predstavi lik Živke – gospođe ministarke, inteligentne, snalažljive i primitivne žene, stoji u sjeni svoga muža ministra, no zapravo je ona ta koja upravlja svime u porodici i oko nje. Naslovna uloga u predstavi povjerena je glumici Faketi Salihbegović – Avdagić, koja je ovom predstavom obilježila dvadeset pet godina glumačkog angažmana u BNP Zenica i trideset pet godina posvećenosti umjetničkom radu i teatru.

Predstava zeničkog teatra nanovo oživljava djelo Branislava Nušića na relativno klasičan način, ipak se koristeći i modernim elementima.

U predstavi igra skoro cijeli glumački ansambl Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, kao i nekoliko stalnih saradnika. Kostimografija i scenografija je povjerena Sabini Trnki, dramaturgiju predstave potpisuje Hasan Džafić, dok je izbor muzike načinila rediteljica Slađana Kilibarda.