14 C
Zenica
Srijeda, Oktobar 16, 2019

Ukupno podjela

Zenički rudari održali proteste: Za smrt našeg kolege kriva je država, a Novalić nas laže

Zenički rudari održali proteste: Za smrt našeg kolege kriva je država, a Novalić nas laže

Zenički rudari održali proteste: Za smrt našeg kolege kriva je država, a Novalić nas laže

Više od 40 rudara danas je protestovalo pred zgradom Rudnika mrkog uglja u Zenici zbog neuvezanog radnog staža. Umjesto zaslužene proslave Dana rudara, koja se tradicionalno obilježavala na današnji dan, komorati su održali proteste te proučili Fatihu komoratu Šefiku Šišiću koji je prije nekoliko dana izvršio samoubistvo jer mu nije bio uvezan radni staž.

Dok su rudari danas pred kapijom zeničkog rudnika protestovali, direktor RMU Zenica Nevzet Vrškić s predstavnicima Uprave i Sindikata rudnika položio je cvijeće na spomen-obilježje poginulim rudarima te izjavio da su u penziju ispraćena 64 komorata, ali da su za samo njih 20 uplaćeni doprinosi i da su u procesu dobivanja privremenog rješenja za odlazak u penziju.

“Ostala 44 rudara su oni koji su od polovine maja do kraja godine stekli pravo na penziju i za njih nisu uplaćeni doprinosi te mi pokušavamo riješiti taj problem”, izjavio je Vrškić.

Ukupna dugovanja za doprinose 44 rudara koji trebaju biti penzionisani iznose 2,5 miliona KM.

Vrškić opravdanja traži u proizvodnji koja nije rezultirala dovoljnim prilivom sredstava, a dodao je da je Elektroprivreda djelomično rješavala problematiku penzionisanja rudara.

Pedesetpetogodišnji rudar Šefik Šišić u maju je stekao pravo za penziju, kada mu je uručeno rješenje o prekidu rada, prvi je otišao u penziju u tom periodu. Dok direktor tvrdi da su mu uplaćeni doprinosi za PIO, komorati tvrde da to nije izvršeno, zbog čega se Šišić odlučio ubiti.

“Bio je u procesu dobivanja privremenog rješenja za penziju. Uplata je bila u 11. mjesecu, a svoj status je trebao sam rješavati”, dodao je Vrškić.

Rudari koji su dobili privremena rješenja za penziju, trajna će dobiti kada budu uplaćeni svi doprinosi, a ne samo PIO. Vrškić je dodao da rudnik za to nema novca.

Muhamed Ramić u jami je ostvario radni staž od 43 godine. Ogorčen je na izjavu premijera Fadila Novalića koji je izjavio da Šefik Šišić nije ispunjavao uslove za penziju.

“Jama mi je bila sve i obavljao sam sve poslove. Dotjerali su nas do ovoga da smo na ulici i da ne znamo gdje ćemo. Naš premijer je rekao da Šefik nije ispunio uvjete za penziju, a po tome ih ni ja ne ispunjavam. Imam 43 godine staža, ali ne mogu u penziju jer nemam godina starosti. Nikada u BiH nije zapamćeno da rudari ne proslavljaju Dan rudara”, izjavio je Ramić te dodao da je ovo sramota i rukovodstva rudnika i države.

Rudar Šemsudin Fetić 24. maja je dobio rješenje o raskidu ugovora o radu, a od tada do danas još nije ostvario pravo na penziju.

“Za moj staž su potrebne 72.000 KM i tek kada se to uplati ostvario bih pravo na penziju. Za ovo je kriv prvo naš direktor pa ministar Džindić i premijer Novalić. Jučer je Novalić rekao da su uplaćena sredstva za nas i za buduće rudare pa ga pitam samo koliko još rudara treba da se ubije da i mi to vidimo i da dobijemo što trebamo dobiti”, izjavio je Fetić.

Zenički rudari još uvijek ne znaju koje korake da poduzmu, a neki od njih su otvoreno prijetili da će počiniti samoubistvo jer drugog izlaza nemaju. Vrškić je dodao da je rudnik uvijek brinuo o porodicama rudara tako da će to biti slučaj i s porodicom Šefika Šišića, a njegove kolege komorati odlučili su prikupiti simbolična sredstva i odnijeti Šišićevoj porodici.

Crni Dan rudara zbog smrti komorata zenički rudari pamtit će i nakon što svi njihovi problemi s uvezivanjem radnog staža budu riješeni. Međutim, sigurno je da će debelim slovima biti ispisano ime Šefika Šišića koji je zbog neodgovornosti nadležnih počinio samoubistvo.

IzvorKlix.ba
Zenički rudari održali proteste: Za smrt našeg kolege kriva je država, a Novalić nas laže
Zenica
clear sky
14 ° C
14 °
14 °
82 %
1kmh
0 %
sri
13 °
čet
21 °
pet
21 °
sub
21 °
ned
21 °
Zenički rudari održali proteste: Za smrt našeg kolege kriva je država, a Novalić nas laže

Posljednje objavljeno