Zenički taksisti najavljuju proteste

Objavljeno prije 2 godine

Udruženje Zenica Taxi uputilo je premijeru Zeničko-dobojskog kantona Miralemu Galijaševiću zahtjev za povlačenjem Odluke o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju taksi službe iz maja 2016. godine, smjenu pomoćnice ministra za prostorno uređenje i komunikacije ZDK Eladine Mujičić i njenog zamjenika Fehima Humkića, hitno rješavanje problema nelegalnog taksi prevoza na području Grada Zenice, te smjenu direktorice Službe za inspekcijske poslove Mirsade Silajdžić.

U ovom udruženju navode kako se radi o protivzakonitoj odluci koja je donesena bez javne rasprave i konsultacija sa taksi prevoznicima.

Kako ističe Haris Porča iz Udruženja Zenica Taxi, rak-rana taksista u Zenici je ilegalni prevoz koji traje preko dvadeset godina.

“Kažu da su taksisti ogledalo grada, pa evo od Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, tražimo da poništi Pravilnik o načinu korištenja, redu i radu, te rasporedu taksi vozila na taksi stajalištima i kriterijima za raspored taksi vozila na području Grada, koji je na osnovu izmjena Zakona donijela resorna gradska služba”, izjavio je Porča za Radio ZENIT.

Ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispoštuju u roku od 7 dana Udruženje Zenica Taxi navodi kako će izvršiti protestna okupljanja ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona.