Ukupno podjela

ŽENSKA STRANA ŽIVOTA: Amna Sofić (VIDEO)

ŽENSKA STRANA ŽIVOTA: Amna Sofić (VIDEO)

U sklopu projekta “Ženska strana života” u našoj prvoj live emisiji večeras je gostovala predsjednica Udruženja Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Amna Sofić s kojom smo razgovarali o osnivanju preporoda, aktivnostima, planovima, ali i položaju žene u društvu.

Kakav je položaj žena danas u društvu?

Loading ... Loading ...

Amna Sofić rođena je Zeničanka, čitav svoj životni vijek provela je u gradu čelika. Po struci je nastavnica hemije, bila je i direktorica zeničke osnovne škole, profesorica kulture življenja, a već duži niz godina i predsjednica Preporoda. Trenutno je zaposlena u Federalnom zavodu za Penzijsko i invalidsko osiguranje u Zenici.

Na početku razgovora Amna nam je ispričala o svome školovanju, položaju djevojaka i žena u društvu nekada i sada, te načinu na koji se može poboljšati obrazovanje. Iako je tokom svog života bila aktvini sudionik promjena u društvu imala je vremena i da se bavi slikanjem apstrakcija i drugih motiva. Istakla je da žena uprkos brzom načinu života, uz dobru organizaciju, treba i mora iskoristiti svoje potencijale.

U nastavku razgovora kazala je da je Preporod nastao kao ideja okupljanja Bošnjaka u jedno Udruženje koje će aktivno promicati bošnjaštvo i ono što ono jeste kroz očuvanje bošnjačke tradicije i kulture.

Preporod danas veoma teško opstaje bez pomoći onih institucija čija je pomoć neophodna i koja bi bila od velikog značaja za promicanje istinskih vrijednosti ovog Udruženja koje privlači kako mlade, tako i starije.

Iako su njihove aktivnosti najviše usmjerene ka aktivnostima vezanim za kućnu radinost, Sofić pojašnjava da često dobre ideje i ostanu samo kućna radinost zbog neadekvatne pomoći od države, kantona, grada i lokalne zajednice.

Na kraju razgovora je kazala kako imaju odličnu saradnju i sa udruženjima koja se bave promicanjem drugih kultura i tradicija kao i to da u budućnosti planiraju opstati u zajednici kao Bošnjaci koji su prošli kroz veoma turbulentnu prošlost.

Kompletnu emisiju možete pogledati OVDJE.

Zenica
clear sky
24 ° C
24 °
24 °
64 %
1.5kmh
0 %
pet
24 °
sub
25 °
ned
27 °
pon
25 °
uto
26 °

Posljednje objavljeno