14 C
Zenica
Ponedjeljak, August 26, 2019

Ukupno podjela

Borovac na sjednici UO Regionalnog stambenog programa

Borovac na sjednici UO Regionalnog stambenog programa

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac danas će prisustvovati sjednici Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa, u Parizu. Borovac će tokom sjednice prezentovati značajan napredak koji je ostvaren u BiH, u okviru zajedničkog programa sa Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom.

Bosni i Hecegovini su do sada odobrena sredstva u iznosu od 146 miliona BAM za sprovođenje šest potprojekata, od čega donatorska novčana kontribucija iznosi 124 miliona BAM, a nenovčano učešće BiH 22 miliona BAM, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

“Zahvaljujući osiguranim sredstvima, ‘krov nad glavom’ dobiće 3.192 korisničke porodice odnosno više od 10.000 izbjeglica iz BiH i interno raseljene osoba u BiH. Do danas je završena izgradnja 587 objekta sa ukupno 776 stambenih jedinica, a u toku je obnova i izgradnja 781 stambene jedinice”, dodali su u saopštenju.

Kako je rečeno, u toku su i projektiranje, odnosno tenderske procedure za izvođenje radova za 1.172 stambene jedinice.

Projekat se sprovodi širom BiH, do sada su uključene 83 lokalne zajednice sa kojima su potpisani sporazumi o saradnji, a predviđa se uključivanje još više od 30 opština i gradova. Rok za implementaciju Regionalnog stambenog pograma je jun 2021. godine.

Vrijednost RSP-a je oko 1,2 milijarde BAM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH.

Prema saopštenju resornog ministarstva, sve bi to bilo neizvodljivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 miliona BAM, te Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora i podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Savjeta Evrope.

BiH je za Vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, te Odjeljenju za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta BiH.

IzvorBHRT
Zenica
scattered clouds
14 ° C
14 °
14 °
100 %
1kmh
40 %
pon
25 °
uto
28 °
sri
28 °
čet
28 °
pet
26 °

Posljednje objavljeno