Brodovi duhova na obalama Japana (VIDEO)

Objavljeno prije 5 mjeseci

Drveni brodovi, poznati kao “brodovi duhovi”, za koje se vjeruje da dolaze iz Sjeverne Koreje, i ove godine stižu do obala Japana.

Obalska straža je saopćila da je ove godine stiglo 95 trošnih brodova, u kojima se često nalaze ljudske kosti te ih zato nazivaju “brodovima duhovima”, prenose agencije.

Prošle godine su na japansku obalu doplovila 104 takva broda, navela je obalska straža i dodala da je na njima ukupno nađeno 30 tijela, kao i 40 preživjelih osoba.

Vjetrovi i jake struje drvene i slabo opremljene ribarske brodove iz Sjeverne Koreje odvedu prema sjevernoj obali Japana, gdje ih svake godine stigne na desetine.

Agencije prenose da je ovogodišnji porast broja “brodova duhova” možda u vezi sa kampanjom za povećanje ulova ribe u Sjevernoj Koreji, kako bi se povećao izvor proteina za ishranu stanovništva u zemlji koja nastoji da osigura samodovoljnost u opskrbi hranom.

Kako bi ispunili uvećane kvote, sjevernokorejski ribari se otiskuju dalje od područja u kojima inače love i rizikuju da povrijede japansku ekskluzivnu ekonomsku zonu koja se pruža 200 milja od obale Japana.

Više od trećine tih brodova ove godine stiglo je do sjevernog japanskog ostrva Hokaido, vjerovatno da bi zaobišli patrole japanske obalske straže.