Broj mrtvih u požarima u Californiji porastao na 74

Objavljeno prije 6 mjeseci

Vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama nastavljaju potragu za posmrtnim ostacima žrtava razornih požara u Californiji. Prema najnovijim podacima, broj mrtvih u požarima porastao je na 74 osobe, prenosi Anadolu Agency (AA).

Šerif regije Butte Cory Honea je na konferenciji za novinare izjavio kako je broj smrtno stradalih u požarima povećan na 74, a kontakt se ne može uspostaviti s više od 1.000 osoba. Obzirom na broj smrtno stradalih, riječ je o jednom od najsmrtonosnijih požara u historiji te američke savezne države.

Požar koji je na sjeveru Californije zahvatio područje od 570 kilometara kvadratnih, na ovom području spalio je više od 11.000 objekata. I dalje je prijetnja za brojne objekte, dok se hiljade vatrogasaca bore da zaustave vatrenu stihiju.

Američki zvaničnici javljaju kako je požar nanio značajnu štetu i u južnim dijelovima Californije, a tamo je ozbiljno oštećeno 450 stambenih objekata.

U požaru u Malibuu izgorjele su brojne vile poznatih ličnosti iz svijeta filma i muzike, kao što su Gerard Butler, Miley Cyrus, Scott Baio, Guillermo del Toro, Kim Kardashian. Alyssa Milano i Rainn Wilson.

O razmjerama požara koji bukte na sjeveru i jugu Californije ponajbolje svjedoči i fotografija koju je objavila američka agencija NASA, a riječ je o fotografiji snimljenoj iz svemira na kojoj se vide veliki oblaci dima iznad Californije.