Ukupno podjela

Dačić: Željko Komšić već provocira Srbiju

Dačić: Željko Komšić već provocira Srbiju

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić podsjetio je da Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo te upozorio da ako članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine “ne poštuju teritorijalni integritet Srbije, treba da znaju da narušavaju prijateljske odnose i da će izazvati recipročnu reakciju”.

Dačićeva reakcija uslijedila je nakon izjave novoizabranog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića, za kojega je Kosovo – nezavisna država.

“Komšić još nije ni stupio na dužnost, a već se potrudio da provocira Srbiju svojom izjavom da smatra da je Kosovo nezavisna država. I ja lično smatram da [bh. entitet] Republika Srpska može da bude nezavisna drzava kad to može i Kosovo, ali Srbija ima zvaničnu spoljnu politiku po kojoj priznaje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine”, rekao je Dačić za Tanjug.

Po njegovim riječima, “Komšić bi morao da zna da je on sada na čelu Bosne i Hercegovine, u kolektivnom organu, i da je spoljna politika te države samo ono što je odluka Predsedništva” Bosne i Hercegovine.

Komšić je prethodno, u izjavi za Deutsche Welle, poručio da je za njega Kosovo nezavisna država, ali da je s Miloradom Dodikom u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine “malo vjerovatno” da Bosna i Hercegovina promijeni odluku o Kosovu.

“Nemam dilemu da je Kosovo nezavisna država. Odmah da znate da je to moje mišljenje… Rekao sam da je Kosovo nezavisna država i da bi Bosni i Hercegovini bilo pametno da to uradi, ali s Miloradom Dodikom u Predsjedništvu čisto sumnjam da ćemo doći do te odluke. Ipak, ne krijem svoj stav”, rekao je Komšić.

Zenica
broken clouds
18 ° C
18 °
18 °
93 %
1kmh
75 %
pet
25 °
sub
27 °
ned
26 °
pon
25 °
uto
26 °

Posljednje objavljeno