Denis Zvizdić o odluci Kosova o uvođenju stopostotnih carina

Objavljeno prije 5 mjeseci

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić izjavio je da je pogrešna odluka Kosova o uvođenju stoodstotnih carina BiH i Srbiji, te naveo da su, ukoliko je to bio odgovor zbog rezultata glasanja za članstvo u Interpolu, vlasti u Prištini odabrale pogrešne metodu i način da reaguju.

Zvizdić je naglasio da je ova odluka, koja ruši postulate, cilj i namjenu zbog koje je osnovana CEFTA, donesena bez razloga i da će biti povučena.

On je istakao da je nekoliko puta u Vijeću ministara pokretao pitanje relaksacije odnosa sa Kosovom i dodao da će reagovati kao predsjedavajući Vijeća ministara.

“Put je dijalog, razgovor i kompromis, kao i poštovanje međunarodnih standarda”, rekao je Zvizdić za N1.

Govoreći o odlasku u Beč i utiscima, Zvizdić je istakao da je najzadovoljniji zbog činjenice da je ponovljeno jako opredjeljenje EU da zapadni Balkan i dalje ostaje u fokusu EU.

“I tu je bilo riječi o CEFTA i prvom koraku koje je Kosovo preduzelo i uvođenju carine od 10 odsto. Ponovio sam snažno opredjeljenje BiH ka evropskim integracijama. Do kraja godine ćemo realizovati dodatne odgovore. Mislim da novi saziv Predsjedništva BiH treba otići u Brisel, ponijeti odgovore na dodatna pitanja i tako iskazati opredijeljenost BiH ka EU integracijama”, rekao je Zvizdić.

On kaže da nije moguće da BiH dobije status kandidata, a da prethodno ne ispuni sve uslove, te naglašava da pozitivno ocjenjuje izjavu predsjedavajućeg Predsjedništava BiH Milorada Dodika o opredijeljenosti za EU integracije.