Dva čaja koji su najveći saveznici vitke linije

Objavljeno prije 1 godina
Foto: Ilustracija

Kako biste se riješili viška vode u tijelu te ubrzali gibitak kilograma, pripremite dva ukusna čaja koja čiste krv i tijelo od toksina, potiču rad metabolizma te otklanjaju nadutost.

Čaj od korijena maslačka

Maslačak, taraxacum officinale, besplatna je superhrana, a čaj od njegovog korijena pospješuje probavu, čisti jetru, podstiče znojenje, odstranjuje otrovne supstance iz krvi i tijela, čisti sluznicu disajnih organa te snižava holesterol.

Priprema:

Čajnu kašiku smrvljenog sušenog korijena maslačka stavite u mlaku vodu. Zagrijte do vrenja pa kuhajte još 10 minuta. Na kraju procijedite.

Čaj od komorača

Da je komorač je saveznik vitke linije zna se već stotinama godina. Sjemenke, lišće i korijen komorača često upotrebljavaju u pićima i napicima oni koji su se udebljali kako bi izliječili svoj nedostatak lakoće i postali vitkiji, zapisao je engleski botaničar Vilijam Kols davne 1657.

Čaj od komorača podstiče rad metabolizma, izlučivanje viška tekućine i toksina. Takođe, poboljšava crijevnu peristaltiku, smanjuje osjećaj gladi te otklanja zatvor i nadutost.

Priprema:

4 kašičice sjemenki komorača dodajte u litru vruće vode i kuvajte 5 minuta. Maknite s vatre, poklopite i pustite da odstoji 15 minuta. Procijedite.

Čaj po izboru pijte dva do tri puta na dan.