Dva od tri penzionera u BiH su u zoni apsolutnog siromaštva

Objavljeno prije 12 mjeseci

Hiljade penzionera protestuju ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, a traže da vlasti usvoje novi zakon o PIO, koji bi osigurao povećanje penzija za deset posto za penzonere koji su u penziju otišli do 1998. godine. Oni traže i stabilniji penzioni fond…

Prema podacima Centra civilnih inicijativa objavljeni u izvještaju „Stanje nacije“ tokom dvije posljednje godine penzije u BiH su stagniraju.

Čak četiri prosječne penzije potrebne su za jednu potrošačku korpu. U 2017. dva od tri penzionera, tj. 66 posto penzionera prima penziju ispod 330 KM, što je zona apsolutnog siromaštva, a preko tri četvrtine penzionera ima penziju nižu od 500 KM. Čak 98 posto penzionera prima penziju nižu od 800 KM, što je zona relativnog siromaštva, čime je, smatraju iz CCI-a, uz broj radnika u zoni siromaštva, potpuno jasna socijalna slika društva u BiH.

„Penzioni sistem u oba entiteta je trajno destabiliziran i neodrživ bez budžetskih dotacija ili zaduživanja. Tokom posljednjih pet godina, odnos broja penzionera i broja zaposlenih nije se promijenio ni za promil, što znači da uporedo s rastom zaposlenih raste i broj penzionera“, navodi se u izvještaju CCI-a, objavljen u utorak, prenosi agencija Patria.

Prema zvaničnim podacima, u FBiH se za prošli mjesec isplatilo 410.900 penzija. Najniža penzija je 326 KM, zajamčena 434 KM, a najviša isplaćena je 2.174 KM.