Ukupno podjela

Federacija BiH mora građanima i institucijama isplatiti skoro 625 miliona KM

Federacija BiH mora građanima i institucijama isplatiti skoro 625 miliona KM

Iz budžeta Federacije građanima i institucijama morat će se isplatiti skoro 625 miliona maraka zbog povreda stanarskog prava. Potvrdio je ovo za “Avaz” Hamid Suljović, pomoćnik ministra prostornog uređenja FBiH.

Toliko su, naime, teške izmjene i dopune Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, čiji je Nacrt nedavno usvojila Vlada FBiH.

Suljović je pojasnio da Nacrt izmjena i dopuna ovog zakona predviđa isplatu novčanih naknada oštećenima, i to u narednih deset godina.

“Predloženim izmjenama Zakona izvršavaju se presude Ustavnog suda FBiH, Ustavnog suda BiH i Suda za ljudska prava u Strazburu. Presude se odnose na tri kategorije stanova, na vojne stanove, stanove u svojini građana i na nacionalizirane stanove”, rekao je Suljović.

Naglasio je da se radi o restituciji, koja je u okviru ovog zakona ograničena na segment stanova.

“Dugo godina pokušavamo riješiti ove stvari, jer nam je to obaveza zbog presuda. Sad je stvar na Parlamentu FBiH, koji će morati naći način da se usvoji ovaj zakon i da se osiguraju sredstva”, kazao je Suljović.

Prema njegovim riječima, radi se o skoro 5.000 stanova u sve tri kategorije.

“U kategoriji vojnih stanova postoje dva tipa naknada koje će se isplaćivati. Federacije BiH će isplatiti novčanu naknadu ljudima koji su se, naprimjer, 1992. odselili iz BiH u Srbiju i tamo stekli stanarsko pravo. Njima će se nadoknaditi onaj iznos koji su platili kad su stjecali vojni stan. Drugi segment su ljudi koji nisu stekli stanarsko pravo nakon što su se iselili iz BiH, njima će se morati isplati značajno više naknade”, rekao je Suljović.

Dodao je da u stanove u svojini građana spadaju nekretnine koje su oduzete za vrijeme komunističkog režima i za koje je određenim osobama dodijeljeno stanarsko pravo.

“Ovdje će se morati obešteti nominalni vlasnici, od kojih je oduzeta imovina. Treća kategorija, nacionalizirani stanovi, je jasna. Radi se, također, o oduzetim stanovima, za koje država tada nije isplatila nikakvu naknadu. Većinom se radi o imovini vjerskih zajednica”, istaknuo je Suljović.

Ne vidim prostor u budžetu FBiH da se to isplati niti realan izvor tih sredstava, istaknuo je Sanel Razić, ekonomista i predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

“To je ogroman iznos. Faktički, to je trećina federalnog budžeta. Ne znam gdje naći ta sredstva kad se i za borački zakon, koji daleko manje zahtijeva, govorilo da nema. Ne vidim realan izvor sredstava za tu namjenu, osim ako nije intencija samo da se donesu izmjene i dopune zakona, da budu mrtvo slovo na papiru”, kazao je Razić.

IzvorAvaz.ba
Zenica
clear sky
15 ° C
15 °
15 °
87 %
1kmh
0 %
sub
28 °
ned
29 °
pon
26 °
uto
23 °
sri
23 °

Posljednje objavljeno