11 C
Zenica
Četvrtak, Septembar 19, 2019

Ukupno podjela

Finski operater Elisa već nudi 5G uslugu

Finski operater Elisa već nudi 5G uslugu

Finski operater Elisa već nudi 5G uslugu

Finski operater Elisa je na uskom području gradova Tamperea i Tallina uspostavio 5G mrežu te već ima i određene, doduše skupe, pakete usluga koje nude brzinu prijenosa podataka od maksimalno 600 Mb/s.

Već je poznato kako će prvi pametni telefoni, routeri i tableti s podrškom za 5G mreže na tržište stići tokom iduće godine.

Poneki operateri u svrhu promocije već najavljuju vlastite 5G usluge, a među njima se odnedavno nalazi i finski telekomunikacijski operater Elisa koji djeluje u Finskoj i Estoniji.

Spomenuti operater čak je objavio i pakete 5G usluga koje će nuditi zajedno s pripadajućim cijenama, s time da je naglasak stavljen na neograničeni promet s brzinama prijenosa podataka od maksimalno 600 Mb/s (maksimalno 20 GB mjesečno u roamingu na području EU).

Elisina 5G mobilna mreža zasad je dostupna na ograničenom području finskog grada Tamperea i estonskog glavnog grada Tallinna. Ponuđene su dvije različite, naravno očekivano, skupe tarife, jedna za tablete i modeme s cijenom od 44,90 eura mjesečno i druga za mobilne telefone s cijenom od 49,90 eura mjesečno (uključuje i neograničene pozive).

Ipak, valja naglasiti da je ova usluga zapravo marketinški potez i demonstracija mogućnosti 5G mreža uoči natječaja za dodjelu frekvencija koji će se dogoditi ove jeseni.

Upravo je Elisa omogućila prvi video poziv ostvaren putem 5G mreže, finski ministar prometa i telekomunikacija Anne Berner na taj je način stupio u kontakt s estonskim ministrom financija i infrastrukture Kadrijem Simsonom (komunikacija je vršena pomoću nespecificirane opreme tvrtke Huawei).

Finski operater Elisa već nudi 5G uslugu
Zenica
broken clouds
11 ° C
11 °
11 °
87 %
1kmh
75 %
čet
11 °
pet
14 °
sub
19 °
ned
24 °
pon
16 °
Finski operater Elisa već nudi 5G uslugu

Posljednje objavljeno