15 C
Zenica
Nedjelja, Juli 21, 2019

Ukupno podjela

Finski operater Elisa već nudi 5G uslugu

Finski operater Elisa već nudi 5G uslugu

Finski operater Elisa je na uskom području gradova Tamperea i Tallina uspostavio 5G mrežu te već ima i određene, doduše skupe, pakete usluga koje nude brzinu prijenosa podataka od maksimalno 600 Mb/s.

Već je poznato kako će prvi pametni telefoni, routeri i tableti s podrškom za 5G mreže na tržište stići tokom iduće godine.

Poneki operateri u svrhu promocije već najavljuju vlastite 5G usluge, a među njima se odnedavno nalazi i finski telekomunikacijski operater Elisa koji djeluje u Finskoj i Estoniji.

Spomenuti operater čak je objavio i pakete 5G usluga koje će nuditi zajedno s pripadajućim cijenama, s time da je naglasak stavljen na neograničeni promet s brzinama prijenosa podataka od maksimalno 600 Mb/s (maksimalno 20 GB mjesečno u roamingu na području EU).

Elisina 5G mobilna mreža zasad je dostupna na ograničenom području finskog grada Tamperea i estonskog glavnog grada Tallinna. Ponuđene su dvije različite, naravno očekivano, skupe tarife, jedna za tablete i modeme s cijenom od 44,90 eura mjesečno i druga za mobilne telefone s cijenom od 49,90 eura mjesečno (uključuje i neograničene pozive).

Ipak, valja naglasiti da je ova usluga zapravo marketinški potez i demonstracija mogućnosti 5G mreža uoči natječaja za dodjelu frekvencija koji će se dogoditi ove jeseni.

Upravo je Elisa omogućila prvi video poziv ostvaren putem 5G mreže, finski ministar prometa i telekomunikacija Anne Berner na taj je način stupio u kontakt s estonskim ministrom financija i infrastrukture Kadrijem Simsonom (komunikacija je vršena pomoću nespecificirane opreme tvrtke Huawei).

Zenica
clear sky
15 ° C
15 °
15 °
87 %
1.5kmh
0 %
ned
30 °
pon
25 °
uto
24 °
sri
25 °
čet
26 °

Posljednje objavljeno