FOTO: Časna sestra Gabrijela Hrgić održala predavanje na Islamskom pedagoškom fakultetu

Objavljeno prije 2 godine

25.aprila 2017. na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici održana je međureligijska tribina na kojoj je govorila predstojnica Samostana sestara Uršulinki u Zenici, sestra Gabrijela Hrgić.

Tema njezinog izlaganja bila je “Pedagogija svete Angele Merici”. Posebno veliki broj mladih studenata koji su pratili predavanje, pokazatelj je zanimanja mladih za djelovanje, karizmu te odgojno-pedagoške metode sestara Uršulinki u Zenici ali i dijelim svijeta gdje sestre djeluju. Predavanju su prisustvovale i profesorice IPFa, prof. dr. Edina Vejo i prof. dr. Almira Isić, kojima se posebno zahvaljujemo.

U početnom dijelu predavanja s. Gabrijela je upoznala slušateljstvo s povijesnim kontekstom u kojem nastaje družba sv. Uršule koju je osnovala sv. Anđela Merici. „Nije bitno vrijeme i događanja oko nas. Sve nam može biti izazov za djelovanje i preobrazbu i nas osobno kao i društva u kojem živimo. Ni vrijeme sv.Anđele nije bilo idealno ali je ona ostavila dubok trag u svome vremenu sve do danas.“ I tu baštinu koju je ostavila svojim sestrama one nastoje velikodušno prenositi svima s kojima rade i surađuju.

Pedagogija sv. Anđele zasnovana je na duhovnoj dimenziji, tj. na ukorijenjenosti u Bogu, najboljem Odgojitelju i Učitelju. Bez te dimenzije teško je govoriti o cjelovitom odgoju. Dobar odgoj predpostavlja samoodgoj. Tek osobnim svjedočenjem, ozračjem ljubavi, prihvaćanja, poštovanja i ljubaznog ophođenja, naše riječi mogu ostaviti duboki trag u našim odgajanicima. Odgojni proces mora se događati u ozračju radosti, slobode i međusobne povezanosti i zajedništva u različitosti, kroz individualni pristup svakom pojedincu. Pedagogija sv. Anđele je pedagogija ohrabrenja i formacije za velikodušno služenje što se očituje i u logu svih uršulinskih odgojnih djela a to je serviam. Naše vrijeme obiluje stručnjacima iz raznih oblasti ali nam nedostaje vrsnih odgojitelja. Zato je ovo predavanje bilo tako dobro prihvaćeno i praćeno, te bilo pravo osvježenje slušateljima.

U zadnjim minutama predavanja bilo je prostora i za pitanja o iznesenom sadržaju. I uistinu, u jednoj prekrasnoj atmosferi izažena je potreba da Islamski pedagoški fakultet i Samostan Sestrara Uršulinki usko sarađuju u narednom periodu a da Odbor u Zenici bude poveznica te saradnje.

Više na: https://www.zenit.ba/foto-casna-sestra-gabrijela-hrgic-odrzala-predavanje-na-islamskom-pedagoskom-fakultetu/

Posted by RADIO ZENIT on 26. April 2017