Fuad Kasumović: Amra Mehmedić je naš kandidat za premijera ZDK

Objavljeno prije 6 mjeseci

U okviru “Otvorenog programa” Radio ZENIT-a telefonski smo razgovarali sa Fuadom Kasumovićem, gradonačelnikom Zenice i potpredsjednikom Nezavisnog bloka.

Povod za razgovor je bio nezvanična informacija da bi kandidat za Premijera ZDK ispred Nezavisnog bloka trebala biti Amra Mehmedić, inače v.d. pomoćnica gradonačelnika za privredu i upravljanje razvojem.

“Amra Mehmedić nije članica Nezavisnog bloka. Ona je jedna od osoba koja je najprikladnija i najadekvatnija za to mjesto. Građani znaju da sam ja stručan za tu oblast i siguran sam da bi uspjela nametnuti novi koncept. Veoma se dobro razumije u privredu. Zna oko fondova što je jako bitno. Odlazeća vlast ZDK je u protekla dva mjeseca uspjela zadužiti kanton skoro 40 miliona. Nije problem se zadužiti, ima raznih drugih izvora. To je osoba kojoj ja dajem najviše šansi i ukoliko se uspijemo dogovoriti da mjesto Premijera ZDK ide Nezavisnom bloku”, kazao je Kasumović.

Na pitanje dokle su stigli pregovori kada je u pitanju formiranje vlasti u ZDK, Kasumović odgovara:

“Morate mi vjerovati da nismo još dogovarali oko mjesta. Jedini razgovori su bili oko programske koalicije i ciljevi za buduće četiri godine. Danas u 16 sati počinju razgovori oko uspostave Skupštinske većine, kolegija i Doma naroda Federacije BiH.”