3.7 C
Zenica
More

    Ukupno podjela

    Posljednje objavljeno

    Industrijski prerađena hrana povećava opasnost od raka

    Industrijski prerađena hrana povećava opasnost od raka

    Naučna studija sprovedena u Francuskoj nad 105.000 ljudi utvrdila je vezu između konzumiranja industrijski prerađene hrane i gotovih jela s rizikom dobijanja raka.

    Naučnici su u danas objavljenoj studiji sprovedenoj od 2009. do 2017. godine, utrvdili da prerađena hrana sadrži više masnoće, zasićenih masti, šećera i soli, a manje vlakana i vitamina.

    “Prema našim saznanjima, to je prva naučna studija koja se bavi vezom između konzumiranja industrijski prerađene hrane i pojave raka”, navodi se u istraživanju objavljenom u britanskom medicinskom časopisu BMJ (British Medical Journal).

    Naučnici su zaključili da je konzumiranje takve hrane povezano s povećanim rizikom od dobijanja raka za šest do 18 odsto i raka dojke od dva do 22 odsto, prenosi B92.

    Pod “rizičnom” hranom se smatraju hljeb, slatkiši, žitarice, bezalkoholna pića, mesne prerađevine, kao što su šunke sa dodatkom ili medaljoni od mljevenog mesa, tjestenine, instant supe i zamrznuti gotovi obroci.

    U studiji se dodaje da su to prva razmatranja i da je neophodno još istraživanja kako bi se utvrdili tačni rizici po zdravlje.

    Pratite nas i na Twitteru, Facebooku i Instagramu.

    Naučna studija sprovedena u Francuskoj nad 105.000 ljudi utvrdila je vezu između konzumiranja industrijski prerađene hrane i gotovih jela s rizikom dobijanja raka.

    Naučnici su u danas objavljenoj studiji sprovedenoj od 2009. do 2017. godine, utrvdili da prerađena hrana sadrži više masnoće, zasićenih masti, šećera i soli, a manje vlakana i vitamina.

    - Reklama -

    “Prema našim saznanjima, to je prva naučna studija koja se bavi vezom između konzumiranja industrijski prerađene hrane i pojave raka”, navodi se u istraživanju objavljenom u britanskom medicinskom časopisu BMJ (British Medical Journal).

    - Reklama -

    Naučnici su zaključili da je konzumiranje takve hrane povezano s povećanim rizikom od dobijanja raka za šest do 18 odsto i raka dojke od dva do 22 odsto, prenosi B92.

    - Reklama -

    Pod “rizičnom” hranom se smatraju hljeb, slatkiši, žitarice, bezalkoholna pića, mesne prerađevine, kao što su šunke sa dodatkom ili medaljoni od mljevenog mesa, tjestenine, instant supe i zamrznuti gotovi obroci.

    U studiji se dodaje da su to prva razmatranja i da je neophodno još istraživanja kako bi se utvrdili tačni rizici po zdravlje.

    Zenica
    few clouds
    3.7 ° C
    3.7 °
    3.7 °
    94 %
    1.5kmh
    12 %
    pet
    17 °
    sub
    19 °
    ned
    23 °
    pon
    26 °
    uto
    24 °